Direktor KCS: “Ono što je sigurno biće novih pacijenata, novog zaražavanja…”

0
Profimedia

Poslednji podaci pokazuju da je broj novozaraženih 211, na respiratorima 73, a četvoro je umrlo. Koliko je vremena potrebno da se kapaciteti korišćeni za lečenje korona virusa vrate u ranije stanje, da li se očekuje povećanje broja broja bolesnika od mnogih hroničnih bolesti i ima li planova za takozvani “treči talas korone” koji se očekuje na jesen, govorio je dr Milika Ašanin, direktor Kliničkog centra Srbije.

“Situacija je bolja. Što se tiče Infektivne klinike KCS, mi smo bili stožer ove epidemije. Naravno prvi udar je bio na Infektivnu kliniku u martu i ona je jedina od svih kovid bolnica u kontinuitetu u radu u borbi sa kovid epidemijom”, rekao je za TV Prva prof. dr Milika Ašanin, direktor Kliničkog centra Srbije, prenosi B92.

Kaže da je trenutno situacija bolja.

“Kad kažem bolja to kažem sa jednom visokom dozom opreznošću. Kad je počeo drugi talas, poslednje dve nedelje juna, početkom jula i tokom celog jula mi smo u prijem odeljenju Infektivne klinike imali oko 350 pacijenata, ako se uzmu u obzir i ostali prijemno-trijažni centri u Beogradu, mi smo imali između 500 i 600. U ovom momentu mi imamo, što se tiče Infektivne klinike KCS, poslednjih dana, imamo ispod 100 pregleda dnevno”, naveo je on.

Podvlači da se ovaj virus pokazao kao veoma nepredvidljiv.

“Mi još učimo o ovom virusu i niko nije mogao da predvidi u martu i aprilu da će u junu i julu biti ovakva situacija. Svi smo računali na neke bolje okolnosti. Kao što grip ima svoje sezonske cikluse, računali smo i da će ovaj virus imati slične. Ono što je sigurno biće novih pacijenata, novog zaražavanja, u kojoj meri, to ćemo tek da vidimo”, poručio je Ašanin.