Direktor KBC “Dragiša Mišović” upozorava da virus napada i mlade: “Imamo 14-godišnjeg dečaka, vaterpolistu, na veštačkoj ventilaciji”

0
Foto: Profimedia

U KBC “Dragiša Mišović” trenutno se leči 195 kovid pacijenta, kaže direktor te kovid bolnice prof. dr Vladimir Đukić i navodi da je u intenzivnoj nezi oko 60 pacijenata, a da je više od 30 bolesnika na nekom režimu mehaničke ventilacije, prenosi Blic.

Đukić je za TV Pink naglasio da je sada na bolničkom lečenju mnogo više mladih ljudi sa teškom kliničkom slikom, što nije bio slučaj u prvom naletu.

“Starosna granica se bitno pomerila. Imamo 14-godišnjeg momka, vaterpolistu, koji je bez pridruženih bolesti i prebačen je na veštačku ventilaciju. To je ozbiljna klinička slika kod mladih koja se primećuje i u svim zemljama u regionu”, naglasio je Đukić.

Đukić navodi da je u svim zemljama regiona označen crveni alarm od strane Evropske komisije za kontrolu zaraznih bolestri, te da raste broj novoobolelih sa teškom kliničkom slikom u Španiji, Italiji, Engleskoj.

“Ovo je peti mesec kako se svi zaposleni KBC “Dragiša Mišović” bore za živote pacijenata. Visoka temperatura ovih dana rad čini ekstremno složenim i ja se svim zaposlenim neizmerno zahvaljujem”, rekao je Đukić.

Polako se smanjuje broj pacijenata na bolničkom lečenju, ali je još uvek veliki broj bolesnika u intenzivnoj nezi – 60, te u pomoć “Mišoviću” dolaze i anesteziolozi i intenzivisti iz drugih ustanova.

U “Mišoviću” se trenutno leči i desetoro dece, a sa njima su i majke u ovom momentu njih osam.

“I kod dece se sada javlja složenija klinička slika nego ranije. Imamo mnogo više dece sa visokom temperaturom”, naveo je Đukić i dodao da je u drugom piku javlja mnogo teža klinička slika i kod trudnica.

Upitan za studije koje pokazuju da virus korona napada i druge organe osim pluća – srce, bubrege, direktor Đukić je naveo da su iz Vranja imali momka starog 26 godina pozitivnog na virus korona sa teškim znacima popuštanja srčane i bubrežne funkcije.

Navodi da među zaposlenima u “Mišoviću” ima zaraženih, ali da je u toj zdravstvenoj ustanovi lečeno i dosta zdravstvenih raznika iz drugih bolnica.

Zamenik direktora KBC “Dragiša Mišović”: Teže oboleli imaju obostranu penumoniju, u ovom talasu zaražene i mlađe osobe

Zamenik direktora KBC “Dragiša Mišović” dr Predrag Savić rekao je za RTS se u toj ustanovi na lečenju nalazi 195 pacijenata, od čega je četvoro dece, prenosi Blic.

Kako je rekao, 60 pacijenata je teže obolelih, a njih 23 je na respiratoru.

Savić je rekao da teže oboleli imaju obostrane teške pneumonije i da su u ovom talasu veoma često zaraženi mlađi pacijenti.

Istakao je da je u prethodnom talasu za dva meseca u KBC Dragiša Mišović lečeno 1.500 ljudi, a sada je za mesec dana zbrinuto 1.000 osoba.