Direktor Kancelarije za KiM: Ekstremisti pokušali da spale spomenik Milošu Obiliću u centru Gračanice

0
Foto: Gračanica, Kosovo i Metohija (Profimedia/Ilustracija)

(Beta) – Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je noćas napadnut centar Gračanice, kao i da su ekstremisti pokušali da spale spomenik Milošu Obiliću i srpsku trobojku što je sprečeno spontanom reakcijom žitelja Gračanice.

Kako je danas saopšteno, Petković je pozvao Srbe na Kosovu da u narednim danima budu obazrivi ali i “uzdržani kako ne bi davali povode ekstremistima za bezbednosnu destabilizaciju širih razmera”.

“Očekujem da međunarodno bezbednosno prisustvo u srpskim sredinama na centralnom Kosovu i Metohiji bude hitno pojačano i da na Prištinu bude izvršen pritisak kako bi se uskratila politička podrška ekstremističkim grupama”, naveo je Petković u pisanoj izjavi.

On je ocenio da su provokacije te vrste posebno opasne u danima kada je srpski narod u žalosti zbog upokojenja patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja, zbog čega oni koji se staraju o bezbednosti na Kosovu moraju osigurati srpskom narodu da žali u miru. 

Nepoznate osobe zapalile su sinoć vatru ispod jarbola sa zastavom Srbije u centru Gračanice, pored spomenika Milošu Obiliću, prenela je RTS.

Očevici događaja preneli su RTS-u da su trojica nepoznatih muškaraca zaustavila automobil kod platoa na kojem je spomenik, posuli benzin oko jarbola i zapalili vatru.

Intervencijom prisutnih ljudi vatra je ugašena i nije zahvatila zastavu. Izgrednici su pobegli sa lica mesta, a policija je otpočela istragu ovog incidenta.