Direktor DFC u Beogradu: “Srpsko poreklo i jezik će mi značiti u realizaciji poslova…”

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

(Beta) – Direktor novootvorene beogradske kancelarije Finansijske korporacije SAD za međunarodni razvoj (DFC) Džon Jovanović izjavio je večeras da će “uspeh meriti po broju otvorenih radnih mesta, prvo u Srbiji i na Kosovu, a uskoro i u drugim delovima Zapadnog Balkana”.

Jovanović, Amerikanac srpskog porekla, rekao je za RTS da počinje “nova era u odnosima Srbije i Amerike”, dan pošto su premijerka Srbije Ana Brnabić i izvršni direktor DFC Adam Bouler simbolično otvorili kancelariju te američke korporacije u Beogradu.

Članovi delegacije vlade SAD imali su juče i danas u Beogradu sastanke s najvišim zvaničnicima Srbije, a Jovanović navodi da je iznenađen koliko spremno su ljudi u Srbiji čekali dolazak američkih investicija.

“Kolege iz šest američkih agencija koje su bile u delegaciji iz Vašingtona oduševljene su prvom posetom Beogradu i prilikama i potencijalom ovog regiona, kako u ekonomskom, tako i u društvenom smislu. I ja delim njihovo mišljenje”, rekao je Jovanović.

On je naveo da će mu srpsko poreklo i znanje jezika značiti u realizaciji projekata u regionu, ali da će mu više pomoći iskustvo u poslovanju, pre svega u radu s finansijama.

“Narodi ovog regiona dele zajedničke vrednosti i mi bismo želeli da te vrednosti gradimo kroz poslovne, ali i društvene projekte, pogotovo kroz žensko preduzetništvo. Mnogi su se javili i rekli da je to sjajna prilika za Srbiju i region”, dodao je Jovanović.

On je rekao da je za DFC najbitnije da već u prva tri meseca uradi nekoliko projekata i dodao da će se za početak priključiti projektima koji su već u toku kao što je “Autoput mira”.

Delegacija vlade SAD došla je u Beograd radi sprovođenja vašingtonskog dogovora predstavnika Beograda i Prištine o normalizaciji ekonomskih odnosa. Oni su 4. septembra u Beloj kući potpisali dve verzije dokumenta “Ekonomska normalizacija” koje se razlikuju u poslednjoj od 16 tačaka.

U jednoj od tačaka piše da će “Kosovo i Srbija sarađivati sa DFC i Izvozno-uvoznom (EXIM) bankom SAD na memorandumima o saglasnosti radi ostvarivanja Autoputa mira, železničke veze između Prištine i Merdara, železničke veze između Niša i Prištine, obezbeđivanja sredstava za finansiranje zajmova potrebnih za mala i srednja preduzeća, dodatnih bilateralnih projekata i stalnog prisustva DFC u Beogradu”.