Diplomate zemalja Centralne i Istočne Evrope sa optimizmom gledaju na kinesku ekonomiju

0
Foto: CRI

U visokotehnološkoj zoni Fenhu, okruga Vuđijanga, u gradu Sudžou, Ćin Gang, zamenik ministra inostranih poslova i generalni sekretar sekretarijata za saradnju Kina-CIE, diplomate mnogih zemalja CIE u Kini i desetine predstavnika preduzeća Vuđijang učestvovali su u poslovnom forumu za saradnju Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, na kojem su učesnici razmenili mišljenja o industrijskom razvoju okruga Vuđijang, investicionim politikama i superiornim proizvodima zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Vuđijang ima dve industrije na nivou 100 milijardi, industriju za izradu svile i elektronske informacije. Uprkos negativnom uticaju pandemije, očekuje se da će godišnji BDP regiona premašiti 200 milijardi juana. Trenutno je okrug Vuđijang realizovao ukupno 71 investicioni projekat duž „Pojasa i puta“, uz dogovorenu investiciju kineske strane od 686 miliona američkih dolara; ukupna ovogodišnja uvozna i izvozna trgovina sa 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope premašila je 600 miliona američkih dolara, što je rast od više od 30% u odnosu na prethodnu godinu, prenosi Kineski međunarodni radio na srpskom.

Kao bliski posmatrači, mnoge diplomate zemalja Centralne i Istočne Evrope u Kini veruju da Kina ima stabilnu ekonomiju, snažnu domaću potražnju i otvoreno tržište. Ekonomska i trgovinska saradnja sa Kinom može svim zemljama pružiti ogromne mogućnosti za razvoj.

„Prema prognozi Međunarodnog monetarnog fonda, kineska ekonomija će ove godine verovatno ostvariti pozitivan rast od 1,9%“, rekao je češki ambasador u Kini Vladimir Tomik „Uzimajući u obzir uticaj koronavirusa, ovo će biti izuzetno postignuće. Druga najveća ekonomija na svetu, Kina je postala pravi pojačivač za svetski ekonomski rast“.

Albanski ambasador u Kini Selim Belortaja veruje da će razvojni model vođen naučnim i tehnološkim inovacijama obezbediti stabilan, brz i održiv razvoj u Kini u budućnosti.