Đilas: Srpska opozicija će i danas biti uz svoj narod koji ima pravo da se bori za život…

0
(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/MO)

Lideri Saveza za Srbiju odnosno Srpske opozicije ponovili su danas da nisu organizatori narodnog protesta, da je to protest protiv nasilja, laži i brutalnosti države, kao i da incidente izazivaju ubačeni državni huligani.

Lidera Stranke slobode i pravde Dragan Đilas rekao je na konferenciji za novinare da će “Srpska opozicija i danas biti uz svoj narod koji ima pravo da se bori za život”.

On je istakao da vlast želi da proteste prikaže kao obračun huligana, a da su, kako je rekao “i huligani i policija tu da štite samo Aleksandra Vučića, a niko nije tu da brani narod”.

Đilas je napomenuo da se na snimcima ponekad vidi da baš oni koji napadaju policiju, bacaju kamenje i lome, kad policija krene u akciju, mirno stoje pored i niko ih ne dira, “tako da je jasno da je reč o ubačenim provokatorima”.

Potpredsednik Narodne stranke, Zdravko Ponoš, je Vučića “po načinu na koji se obračunava sa svojim narodom” uporedio s diktatorom Čilea Augustom Pinočeom i s vodjom nemačkih nacista Adolfom Hitlerom.

On je dodao da scenario podseća na devedesete godine i da je Srbija na korak da posle izdajnika i agentura, “režim izmisli spoljnu pretnju, isto kao što su činili dok su bili na vlasti devedesetih godina”.

Ponoš je ponovio da samo Vučić “koji je sve započeo, može sve i da zaustavi” tako što će ispuniti zahteve: da prestane da prebija gradjane, da se formira tehnička vlada i depolitizovan Krizni štab i da se ispita odgovornost policije za brutalno nasilje.

Policajcima je poručio da “svi pre ili kasnije završe pred sudom” i da se mora jasno reći ko je naredio prebijanje gradjana.

Na konferenciji su govorili i Boško Obradović, Zoran Lutovac, Slobodan Samardžić koji su pozvali gradjane da se okupe u što većem broju i mirno iskažu protest, ne nasedajući na provokacije.

(Beta)