Đilas pisao Tusku: “Čestitate Vučiću i želite mu pobedu? Mora da ste ga zamenili sa nekim…”

2
Foto: Nedeljnik

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas poručio je danas, u otvorenom pismu predsedniku Evropske narodne partije Donaldu Tusku, da Srbija pod vlašću Aleksandra Vučića nije zemlja ekonomskih uspeha već država sa najmanjom stopom rasta u regionu iz koje svake godine ode 60.000 ljudi i koja ulazi u dužničko ropstvo prema Kini.

“Jedino objašnjenje za Vašu jučerašnju izjavu u kojoj ste čestitali Vučiću na svemu što je uradio tokom mandata, želeći mu pobedu u nedelju, poručivši da treba da bude ponosan na ekonomske uspehe i liderstvo, je da ste Vi, gospodine Tusk, zamenili gospodina Vučića sa nekim od lidera prosperitetnih evropskih zemalja”, naveo je Đilas u pismu Tusku.

Komentarišući podršku koju je Tusk uputio Vučiću, Đilas je pomenuo političara sa Kosova Olivera Ivanovića koji je ubijen nakon hajke u medijima pod vladinom kontrolom, ali i slučajeve uzbunjivača iz Krušika Aleksandra Obradovića, novinara Ane Lalić i Milana Jovanovića, žrtve seksualnog uznemiravanja Marije Lukić i druge i uputio ga da pita te ljude kako izgleda Srbija pod aktuelnom vlašću.

“Možete da pročitate izveštaj organizacije Fridom haus koja je saopštila da je Srbija pod vođstvom Vučića prestala da bude demokratska zemlja, i prešla u fazu takozvanog hibridnog režima. Gospodine Tusk, podržali ste režim koji je zatvorio medije za sve neistomišljenike o čemu govore izveštaji organizacije Reporteri bez granica, na čijoj listi je Srbija nastavila da pada, i sada se nalazi na 93 poziciji”, dodao je Đilas.

On je Tusku predočio da srpska opozicija ne postoji u medijima sa nacionalnom frekvencijom već osam godina i da se u provladinim medijima nekažnjeno sprovode kampanje protiv opozicionara .

“Da li znate da 97 odsto naših građana, koji se informišu putem javnog televizijskog servisa koji kontroliše Vučić, misli da je tokom epidemije koronavirusa Kina spasila Srbiju? Da li znate da je naša vlast uzela više milijardi nepovoljnih kredita od Kine koje će generacije vraćati?”, upitao je Đilas.

Đilas je dodao da Vučić i Srpska napredna stranka upravo pripremaju “istorijski dogovor sa kosovskim Albancima i Hašimom Tačijem u Vašingtonu” a da su i evropski pregovarač Miroslav Lajčak i Evropska unija u mraku i nemaju saznanja o mogućim rešenjima.

“Vučić je suočen sa idejom bojkota, samo nekoliko meseci pre izbora, spustio census sa pet na tri posto, da bi onda u sred izbornog procesa i pandemije promenio zakon o izboru narodnih poslanika. Dakle ne postoje nikakvi uslovi za izbore u Srbiji gospodine Tusk, u Srbiji je demokratija napadnuta od strane režima, a izbori o kojima govorite nisu ni legalni, ni legitimni… Jasno je, da u Srbiji ne postoji ništa na čemu bi se moglo čestitati Vučiću”, naveo je Đilas.

Đilas je pozvao Tuska da, ako već nije spreman da to vidi i kaže, makar ne pomaže Vučiću da to sakrije od očiju evropske javnosti. 

(Beta)

2 KOMENTARA

  1. Pre nekoliko godina, Poljska vlast je tražil da se povuče Tusk, Poljak, iz EP. Zahtev je odbijen. Delegirali ste čoveka iz svoje zemlje, a ne možete da ga povučete jer radi protiv interesa zemlje koja ga je delegirala. U prevodu, Đilase, našao si kome da se obratiš.

  2. Стварно је ово јако интересантно вођење политике. У моменту када фашистичким методама СНС јуришници пале бакље по крововима зграда, Бошко Обрадовић цепа сако, сви знамо коме. Када треба интензивно обилазити градове(Бошко је што јес јес обилазио нешто) и пропагирати бојкот, залепити бар једну налепницу, Драган Ђилас се свађа са Туском. Више сам је критиковао ову несрећну власт у пар коментара на вашем сајту него цео СзС. Ситуација је таква да напредњаци тероришу народ преко телефона, долазе им у кућу, у шпајз улазе да питају да ли гласате за нашега Вучића, иако се он и не бира. Задњи пут су ме звали и представили се да зову из штаба Александра Вучића. Рекао сам им да су ми се ноге одсекле од страха од другог таласа Конрада 19, да не смем да мрднем из куће , и да се бојим да нећу, нажалост, моћи да изађем на изборе. Шта ћемо, једино је остало да се завитлавамо, овако индивидуално, док нас не прождере аждаја која гута све што има и хрскавицу а камоли кичму.

Comments are closed.