Đilas i SzS traže od gradonačelnika da obustavi nastavu zbog koronavirusa

0
Foto: Nedeljnik

Bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i šef odborničke grupe Saveza za Srbiju (SzS) Nikola Jovanović danas su zvanično zatražili od gradonačelnika Zorana Radojičića da zbog epidemije virusa korona odmah naloži Sekretarijatu za obrazovanje prekid nastave u svim školskim ustanovama na teritoriji glavnog grada.

“Pozivamo Vas da počnete da obavljate svoj posao – posao gradonačelnika, ali u ovom slučaju i posao lekara i da postupite shodno članu 105. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja”, naveli su Đilas i Jovanović u dopisu Radojičiću, a saopštio je SzS.

Đilas koji je i predsednik Stranke slobode i pravde (SSP), i Jovanović, koji je potpredsednik Narodne stranke (NS), istakli su da je Radojičić dužan da to uradi bez odlaganja, pošto država Srbija odbija da donese takvu odluku, što je isključiva posledica neodgovornog ponašanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Kao što Vam je sigurno poznato, sve države i entiteti u okruženju su takvu odluku doneli, ili je pokrenuta procedura za njeno donošenje. Sigurni smo da se slažete da je nemoguće da je Vučić pametniji i da više zna od vlada Severne Makedonije, Albanije, Republike Srpske, Mađarske, Austrije, Kosova* i drugih. Naravno da ne zna. Ali je toliko neodgovoran i nesavestan da ne želi da prizna grešku koju je napravio pre 14 dana negirajući opasnost i rizike od virusa korona, pa sada iz iracionalnih motiva i sujete nastavlja da ugrožava zdravlje i živote Beograđana”, naveli su Đilas i Jovanović.

Oni su u dopisu Radojičiću poručili da je njegova dužnost da to spreči, i da to učini odmah.

(Beta)