DIDS 2021 Digital: Hronika poslovanja na internetu u vreme pandemije

  Piše Dejan Đukić, direktor RNIDS-a

  0
  Foto: Promo

  Čitavu prošlu godinu obeležila je globalna kriza koja je negativno uticala na privredu, posledično i na živote pojedinaca i njihovih porodica. Kriza i dalje traje, ali nam je turbulentna 2020. ipak ostavila neke lekcije za nauk koje možemo da primenimo u godini koja traje, a koja će izvesno biti ništa manje turbulentna od prethodne. Neretko krize poguraju napredak u određenim oblastima, pa je tako i ova ubrzala digitalizaciju i podstakla vlade i privrede širom sveta da u kratkom roku stave brojne digitalne servise u upotrebu. Takođe, percepciju organizacije rada zaposlenih, sastanaka, poslovnih putovanja i sl., pandemija je trajno promenila. Čak i tvrdokorni zagovornici rada isključivo iz kancelarije shvatili su da rad može i mora nesmetano da se odvija i bez fizičkog prisustva u kompaniji. Virtuelni sastanci, koliko god oni trenutno mnogima bili mrski, tu su da ostanu. Naime, brza razmena informacija između saradnika koji se nalaze u dva različita grada ili dva različita dela grada, sasvim sigurno će biti trajno zamenjena onlajn sastancima i nakon pandemije. Jednostavno, prolazak kroz saobraćanu gužvu, koja je neminovnost u svakom većem gradu, radi sastanka od pola sata, nije isplativa. Onlajn štedi vreme i resurse, ali ne samo u pogledu komunikacije. Onlajn nudi mogućnost da prevaziđemo i prostorne i vremenske prepreke. Pandemija nam je pokazala sve mogućnosti i svu snagu interneta.

  Zato na ovogodišnjem DIDS-u (Danu internet domena Srbije), koji od 2010. godine organizuje Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“, razgovaramo upravo o lekcijama koje su biznisi naučili tokom pandemije i o tome kako su koristili snagu interneta da održe kontinuitet svog poslovanja. Konferencija se održava pod sloganom: „Sluga. Gospodar. Internet.“, a i sama je rezultat prilagođavanja na aktuelne okolnosti, jer će biti realizovana bez fizičkog prisustva publike. Nesumnjivo, živa reč i razmena iskustava i kontakta sa kolegama iz branše ne može da se nadomesti ni najboljom virtuelnom konferencijom, ali kao što biznisi nisu mogli da čekaju bolje vreme da nude svoje usluge i proizvode, već su se oslonili na internet da im u tome pomogne, tako ni DIDS ne može da čeka drugačije okolnosti. Uz kvalitetne predavače i paneliste, i otvorene kanale komunikacije za publiku, nastojaćemo da posetioci odu sa konferencije, tj. sa sajta dids.rs, bogatiji za nova iskustva i upotrebljiva znanja.

  Internet je pomogao da se veliki broj biznisa održi aktivnim, kroz različite digitalne tehnologije i servise, ali i domišljatost samih kompanija koje su ih na najrazličitije načine koristile da očuvaju svoje biznise. O tim promenama svedočiće učesnici iz Japana, EU i Srbije. Masovni prelazak brojnih grana privrede na onlajn poslovanje neminovno je doveo i do veće potražnje za nazivima domena, pa je u 2020. godini zabeležen rast broja registracija naziva domena kod brojnih registara širom sveta. Što se .rs domena tiče, u prvih šest meseci protekle godine zabeležen je najveći broj novoregistrovanih naziva domena u poređenju sa istim periodima u poslednje tri godine.

  Od domaćeg predstavnika jednog svetskog brenda moći ćemo da čujemo kako su se uz pomoć interneta prilagodili, ali i razvili svoje poslovanje. Čućemo kako su na veoma originalan način pružali usluge prilagođene potrebama kupaca na lokalnom tržištu i time sačuvali radna mesta tokom najtežeg dela pandemije, vanrednog stanja. Predstavnik jednog od svetskih servisa za dostavu će posvedočiti kako je veliki broj biznisa iz najrazličitijih grana posegao za njihovom uslugom, koja je zasnovana na internetu, kako bi odgovorili na potražnju tokom perioda u kom su morali da stignu do svojih kupaca, jer kupci nisu mogli da stignu do njih. Biće reči o iskustvima digitalne transformacije različitih kompanija koje su zahvaljujući internetu i tehnologijama zasnovanim na internetu uspele da svoje biznise prilagode tržišnim uslovima koje je prouzrokovala pandemija.

  Prisustvo konferenciji je besplatno, a registracija se obavlja na sajtu dids.rs.