Devojčica koja ima šest godina postala je najmlađa osoba koja je osvojila Kilimandžaro

0
Fresh snow covered Mount Kilimanjaro seen at sunrise from Ambuseli game reserve in Kenya, May 04, 2008., Image: 25285979, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Mladen ANTONOV / AFP / Profimedia

Šestogodišnja devojčica Ešlin iz Velike Britanije, postala je najmlađa ženska osoba koja je stigla do vrha planine Kilimadžaro u Africi, prenosi B92.

Podvig malene, ali snažne Ešlin Mendrik, zadivio je i iskusne planinare. Devojčica je odbila bilo kakvu pomoć tokom uspona do visine od 5.895 metara. Inače, do vrha Uhuru, stigne tek dve trećine svih koji ka njemu krenu.

Toliko je uživala u usponu da se Ešlin dve nedelje kasnije, ponovo popela na vrh Tanzanije drugačijim putem. Ona se nada da će jednog dana osvojiti i Mont Everest.

Ešlin je iz Zapadnog Saseksa i na ekspediciji je bila je u pratnji majke Viktorije i jedanaestogodišnjeg brata Nikolasa. Do vrha je stigla 29. septembra, što je ponovila 13. oktobra.

Prvi uspon trajao je šest dana, a drugi pet.

“Ešlin je oborila rekord koji je držala Montana Kini iz SAD, i koja je prošle godine, do vrha stigla, sa sedam godina i deset meseci. Ponosna sam na svoje dete, bilo je to neverovatno iskustvo”, rekla je Ešlinina majka Viktorija.

Najmlađa osoba koja se popela na Kilimandžaro je Kolton Taner iz Novog Meksika, koji je 2018. godine, vrh osvojio sa šest godina i mesec dana i koji je tada samo nekoliko meseci bio mlađi od Ešlin, koja ipak sada drži rekord u ženskoj konkurenciji.