Devojčica izvršila samoubistvo zbog ankete na Instagramu: Da li su krivi pratioci?

0
Foto: Profimedia

Šesnaestogodišnja devojčica iz Malazije navodno je izvršila samoubistvo nakon što je na njenu anketu na Instagramu sa pitanjem treba li da se ubije ili ne, 69 odsto ljudi odgovorilo sa “da”.

Policija u Maleziji saopštila je da je neimenovana devojčica objavila anketu na Instagram storiju sa porukom: “Veoma važno, pomozite mi da izaberem Ž/S”. Nakon što je većina pratilaca kliknula na “smrt”, devojčica je izvršila samoubistvo, piše Gardijan.

Advokat Ramkarpal Sing predložio je da oni koji su u njenoj anketi glasali za smrt budu optuženi krivično delo navođenja na samoubistvo.

“Da li bi ova devojčica sada bila živa da je većina pratilaca na njenom Instagram profilu ohrabrivala da nastavi da živi? Da li bi uvažila savet korisnika Instagrama da potraži profesionalnu pomoć da su joj savetovali to umesto da se ubije?”, rekao je Sing. “Da li je potvrda tih pratuilaca zaista uticala na njenu odluku da oduzme sebi život? Pošto je u ovoj zemlji prestup pokušaj samoubistva, trebalo bi da to bude i navođenje na samoubistvo.”

Malazijski ministar za omladinu i sport Sijed Sadik Abdul Rahman naveo je da je ova tragedija skrenula pažnju na neophodnost diskursa o mentalnom zdravlju na nacionalnom nivou.

“Istinski sam zabrint za stanje u kojem se nalaze naši mladi ljudi. Ovo je nacionalno pitanje koje se mora shvatiti veoma ozbiljno”, rekao je Rahman.

Instagram je u februaru saopštio da će uvesti “ekrane za osetljivost” koji će blokirati prikaze samopovređivanja. Ova odluka je usledila nakon smrti tinejdžerke iz Velike Britanije Moli Rasel čiji su roditelji tvrdili da su na njenom profilu videli slike koje aludiraju na samoubistvo i samopovređivanje pre nego što je sebi oduzela život 2017. kada je imala svega 14 godina.

Telefonski broj Nacionalne SOS linije za prevenciju samoubistva u Klinici za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević” je 011/7777-000 i mogu se javiti oni koji pomišljaju na samoubistvo ili njihove porodice, a sa njima će razgovarati psihijatri, psiholozi i socijalni radnici.