Detalji o vakcinaciji: Gde će se vršiti, da li je moguće odustati i ko će prvi biti pozvan da primi vakcinu…?

0

Skoro 110.000 građana za nepunih 36 sati putem portala e-Uprave izrazilo je interesovanje za vakcinaciju. Polovina prijavljenih je iz Beograda, a 30 odsto građana želi da primi bilo koju vakcinu. Očekuje se da stariji od 75 godina budu pozovani do kraja nedelje.

Nadležni kažu da se čini sve da građani ne čekaju predugo na poziv i da se vakcinacija obavi bez stvaranja gužvi.

Direktor kancelarije za e-Upravu Mihajlo Jovanović rekao je da je očekivao da se prijavi i veći broj građana jer je to način da se uđe u logistički sistem za vakcinaciju, prenosi RTS.

Brojkom od 110.000 za 36 sati nije iznenađena ni direktorka Instituta “Batut” Verica Jovanović koja je rekla da veruje da će taj broj uskoro biti veći i da to govori da smo prepoznali značaj sigurne strategije borbe protiv kovida.

Dodaje da je to put ka stabilizaciji i pobedi protiv zaraze.

Govoreći o statistici, Mihajlo Jovanović je rekao da je 19 odsto onih koji su se do sada prijavili starije od 75 godina.

Navodi da je bilo skeptika koji su mislili da stariji ne mogu elektronski da se prijave, ali je usluga napravljena jednostavno, da mogu i ukućani da prijave najstarije i da nije potrebna registracija na portalu.

Za one koji ne mogu da se prijave elektronski, od četvrtka će biti otvoren kol-centar.

Jovanović je dodao da je skoro polovina do sada prijavljenih iz Beograda, a da je oko 30 odsto građana navelo da želi da primi bilo koju vakcinu koja je dostupna.

Biće dovoljno vakcina za sve

Direktorka “Batuta” kaže da će biti dovoljno vakcina za sve i da je država učinila sve da bi započela vakcinaciju i obezbedila dovoljne količine za one koji izraze zainteresovanost.

Dodaje da je elektronska prijava savremen način komunikacije sa stanovništvom i da nas je pandemija naučila da možemo da komuniciramo i nekim drugim načinima.

Jovanovićeva ističe da će se prioriteti dobro analizirati i da će se poštovati preporuke Nacionalnog tela za imunizaciju. Prvo će biti vakcinisani najstariji, a potom, u skladu sa prioritetima sledi vakcinacija u odnosu na rizike.

Kaže da će se prvo vakcinisati oni za koje su rizici najveći, a da drugi mogu da sačekaju, ali kako navodi, to čekanje neće biti dugo i trudiće se da bude što kraće.

Da li je moguće odustati

Mihajlo Jovanović je napomenuo da vakcinacija nije obavezna i da, kada se neko prijavi, ostavlja telefon i mejl na koji dobija link preko koga može da obriše prijavu ili da je izmeni.

Navodi da i, ako neko bude pozvan, ne mora da dođe, i da je prijava dobar alat da se celokupna Srbija logistički pripremi za masovnu vakcinaciju.

Direktor Kancelarije za e-Upravu je rekao da je napravljen kompletan logistički sistem i da, kada vakcine budu dopremljene, postoji podatak da su one ušle u magacin i da se one distribuiraju u skladu sa zainteresovanošću građana, tako da vreme čekanja bude minimalno.

Gde će se vršiti vakcinacija

Verica Jovanović ističe da će se vakcinacija vršiti u zdravstvenim ustanovama, domovima za stara lica, što su prva mesta prema prioritetima.

Kaže da su Domovi zdravlja prema zakonu ustanove gde se vrši vakcinacija, ali da će biti formirani i posebni punktovi za to.

Dodaje da će to na efikasan način omogućiti da svi mogu bez gužve da priđu punktu, a prethodno će svi biti obavešteni o načinu korišćenja punkta i proći će proceduru od lekara, administracije do dobijanja vakcine.

Mihajlo Jovanović je rekao da se za drugu doze vakcine građani ne prijavljuju i da će biti napravljeni odgovarajući kalendari.

Jednom kada građanin uđe u proces, on će imati svoj termin za 21 dan, da dođe na isto mesto da bi izvršio revakcinaciju.

Verica Jovanović dodaje da u državi ima 158 domova zdravlja sa više od 950 vakcinalnih punktova i da će svaki veliki grad imati mogućnost da ima jedan ili više vakcinalnih punktova, da se ne bi stvarale gužve.

To će zavisiti od veličine grada i zainteresovanosti građana.

“Svaka vakcina je dobra i prihvatljiva”

Mihajlo Jovanović očekuje da će se prijaviti svi koji su zainteresovani i da će vakcinisanje populacije organizovati u skladu sa pristizanjem vakcina.

Ističe da su u toku intenzivne pripreme da stariji od 75 godina budu do kraja nedelje pozvani na vakcinaciju.

Verica Jovanović je zaključila da je svaka vakcina koja je registrovana od strane nacionalne agencije prihvatljiva i dobra.

“Nije važno o kojoj se radi, važno je zaštiti sebe i najbliže od epidemije”, poručila je direktorka “Batuta”, a prenosi RTS.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!