Đerlek: „Smanjuje se broj obolelih ali imamo oko 10.000 ljudi u bolnicama“

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

Broj obolelih od virusa korona se smanjuje, rekao je za Novo jutro TV Pink je državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek.

On je napomenuo da je do smanjenja broja novoobolelih dovelo to što su se građani pridržavali mera i da bi nepromišljenim potezima, poput organizovanih slavlja mogao da se ugrozi dobar rezultat ka kojem se krećemo.

Đerlek je rekao da je najbolja vest za građane pred Novu godinu to što je stigla vakcina i počeo proces imunizacije. Takođe, on je istakao da je vakcina snažno oružje da se odupremo surovom trećem talasu, ali i istakao da je zdravstveni sitem i dalje pod velikim pritiskom.

„Smanjuje se broj obolelih, ali ono što zabrinjava jeste da sada imamo 9.732 pacijenta u bolnicama, zdravstveni sistem i dalje trpi“, rekao je Đerlek.

Kako je objasnio bakterijska infekcija rešava se antibioticima, ali za virusnu infekciju jedini lek je preventiva, odnosno vakcina. Istakao je zanačja vakicnacije i pozvao je građane da se odazovu. Kaže da onih 700 koji su do sada vakcinisani prate 24 sata svakoga dana i da do sada nije primećena nijedna iole ozbiljnija nuspojava i da sve pritiče u najboljem mogućem redu.

Kada je u pitanju novi soj vakcine, Đerlek kaže da je trenutno takav stav da i na njega vakcina koja postoji utiče i da za sada ne treba podizati veliku paniku povodom toga, iako je tačno da je 70 odsto zarazniji, ali i da ne izaziva teže kliničke slike.

Đerlek kaže i da je realno da se u Srbiji u januaru mogu očekivati pored Fajzerove vakcine i vakcina Sputnjik V i kineska vakcina i ističe da su sve vakcine fantastične.

“ Važno je da se što pre u što većem broju vakcinišemo i da stvorimo kolektivni imunitet. Fantastične su sve vakcine i ona koja prva dođe treba da se koristi. Nema potrebe da budemo protiv toga, vakcina spašava život, korona je zlo“, kazao je Đerlek.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500