Đenova dobila novi most dve godine posle rušenja starog u oluji kada je poginulo 43 ljudi: Porodice stradadlih bojkotovale ceremomiju

0
Beta - AP Photo/Antonio Calanni

Predsednik Italije Serđo Matarela otvorio je novi most u italijanskom gradu Đenova, na mestu mosta Morandi koji se srušio pre dve godine.

Pri rušenju mosta Morandi 14. avgusta 2018. godine tokom oluje, poginule su 43 osobe.

Porodice poginulih i vatrogasci koji su iz smrskanih kola i kamiona izvukli mnoga od 43 tela bojkotovali su današnju ceremoniju otvaranja mosta San Đorđo.

Novi most, ključna saobraćajna arterija za lučki grad na severozapadu Italije, izgrađen je zahvaljujući danonoćnim radovima, čak i u vreme pandemije koronavirusa.

Saobraćaj preko mosta će biti pušten u sredu.

Kiša je padala u Đenovi, a prestala je neposredno uoči ceremonije otvaranja, započete čitanjem imena poginulih.

Članovi porodica poginulih pristali su da se privatno sastanu s Matarelom, ali su objavili da neće doći na ceremoniju.

Oni su nezadovoljni zbog toga što će kompanija koja je održavala most Morandi biti zadužena i za novi most još neko vreme, iako se loše održavanje istražuje kao mogući uzrok rušenja.

Vatrogasci koji su izvlačili stradale bojkotovali su današnju ceremoniju u znak solidarnosti s porodicama poginulih.

Inženjer Rikardo Morandi, koji je 60-ih godina dizajnirao prethodni most nazvan po njemu, preporučio je kontinuirano održavanje radi uklanjanja rđe, naročito od korozivnog efekta morskog vazduha.

Tužioci istražuju da li je izrazito prometni most adekvatno održavan tokom godina.

Arhitekta Renco Pjano dizajnirao je novi most tako da podseća na pramac od broda, u čast ponosne pomorske istorije Đenove. Most ima 43 lampe u znak sećanja na poginule.

(Beta)