Demokrate u Predstavničkom domu formalno predstavile rezoluciju o impičmentu protiv Trampa: Optužen da je podstakao okupljene pristalice da uđu u Kapitol…

0
Foto: Profimedia

Članovi američkog Predstavničkog doma iz redova demokrata zvanično su podnele i predstavile svoju rezoluciju o opozivu predsednika Donalda Trampa, prenosi CNN.

Predlog još uvek nije iznet na glasanje, ali je uveden u proceduru kako bi u toku nedelje kongresmeni mogli da se izjasne o impičmentu.

U rezoluciji o opozivu se navodi da je Trampov govor u kojem ukazuje da je pobedio na izborima podstakao okupljene pristalice da 6. januara uđu u Kapitol, prenosi Gardijan.

Citira se i Trampov telefonski razgovor sa republikanskim državnim sekretarom iz Džordžije, u kojem je predsednik tražio da mu sekretar “pronađe” dovoljno glasova da Tramp pobedi u toj državi, piše CNN.

“U svemu tome, predsednik je ozbiljno ugrozio bezbednost Sjedinjenih Država i vladinih institucija”, stoji u rezoluciji.

Dodaje se da je “pretio integritetu demokratskog sistema” i ometao mirnu tranziciju vlasti.

“Time je izdao svoje poverenje predsednika, i očigledno povredio narod Sjedinjenih Država”, navodi se u tekstu.

Rezolucija o opozivu prvi je korak demokrata ka održavanju glasanja o impičmentu ove nedelje.

“Demokrate su pozivale Pensa da odgovori u roku od 24 časa”, rekla je Pelosi. Ako se to ne dogodi, demokrate će svoju rezoluciju o opozivu staviti na glasanje.

Međutim, kako prenosi Gardijan, republikanci su blokirali rezoluciju po koj bi Pens trebalo da smeni Trampa, pozivajući se na 25. amandman.

Republikanski članovi Predstavničkog doma odbacili su zahtev demokrata za pokretanje 25. amandmana protiv Trampa – čime su blokirali hitno razmatranje tog pitanja.

Vreme glasanja za opoziv još nije određeno, mada se očekuje da će se to dogoditi u sredu u 11 sati po loklanom vremenu.

Rezoluciju o opozivu podneli su demokratski predstavnici, Dejvid Sisilin sa Roud Ajlenda, Raskin i Ted Liju iz Kalifornije.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!