Demokrate pozvale Bajdena da odustane od predsedničke kandidature: “Ja još uvek nosim štafetu”

0
Foto: Profimedia

Džoa Bajdena, bivšeg potpredsednika u mandatu Baraka Obame, kritikovale su kolege i stranački rivali u trci za demokratskog predstavnika na predsedničkim izborima 2020. godine, i pozvale ga da se povuče kako bi dao šansu mlađim generacijama.

Bajden, koji treći put ulazi u borbu za demokratsku nominaciju, vodi u svim anketama i glavni je favorit u dosad najraznovrsnijoj ponudi kandidata u istoriji američke demokratije.

U drugoj debati demokratskih kandidata za predsedničku nominaciju, senatorka Kamala Heris više puta je oštro napala Bajdena koji je grčevito branio svoj stav da je u najboljoj poziciji da sruši republikanskog predsednika.

Bajden je odbacio sve optužbe da je blag prema rasistima, kao i tvrdnje da se 70-ih godina protivio inicijativi da se deca iz većinski crnih zajednica autobusima prevoze u bolje škole u bogatijim četvrtima.

Dvostruko mlađi kongresmen, 38-godišnji Erik Svalvel, pozvao ga je da “preda štafetu” novoj generacija koja se bolje snalazi u rešavanju pitanja kao što su klimatske promene, veće dostupnosti zdravstvenog osiguranja i nasilja povezanog sa slobodnim pristupom oružju.

“Ja još uvek nosim štafetu”, rekao je Bajden.

Pit Butidžič, gradonačelnik gradića Saut Benda, koji je služio u Avganistanu, a koji javno govori o svojoj gej orijentaciji, takođe mu je zamerio svojevrsnu neosetljivost na rasno pitanje u Americi i podsetio i na događaj u svom mestu gde je beli policajac usmrtio jednog crnca.

Umerenog Bajdena nije štedeo ni 77-godišnji Berni Sanders, zagovornik demokratskog socijalizma koji je po pitanju zdravstva i ekonomske nejednakosti gurnuo stranku dodatno ulevo, nakon što 2016. nije uspeo da postane njen glavni kandidat u završnom obračunu s Hilari Klinton.

Posebno se obrušio na Bajdena zbog davanja podrške ratu u Iraku i slanju 150.000 vojnika u misiju rušenja režima Sadama Huseina.

“Džo je glasao za taj rat, a ja sam predvodio protivljenje tom ratu koji je bio potpuna katastrofa”, rekao je Sanders.

U debati je priznao da bi zbog njegove inicijative “Zdravstvo za sve” Amerikanci morali da plaćaju veće poreze, prenosi Index.

Bajden je u završnoj reči pozvao na “izlečenje duše” zemlje koju je Tramp povredio.

“Moramo da ujedinimo Sjedinjene Američke Države”, poručio je Bajden.