Delegaciji Vojske Srbije koja se uputila ka Jasenovcu zabranjen ulazak u Hrvatsku. Vučić: Hrvati ne žele da se prisećaju svoje prošlosti. Direktor HR policije: Nisu najavili posetu

0

Delegaciji Vojske Srbije, koju čine starešine sa Vojne akademije, kadeti i pitomci Vojne gimnazije, zabranjen je ulazak u Hrvatsku, prenosi RTS.

Delegacija je trebalo da prisustvuje obeležavanju dana Jasenovačkih novomučenika i bila je najavljena.

Na granici, na prelazu Batrovci – Bajakovo, delegacija je zaustavljena, zadržana i pretresena.

U prtljagu su bile službene uniforme, što je, ističu u Ministarstvu, potpuno dozvoljeno i u skladu sa pravilima službe, a hrvatski carinici su delegaciji rekli da ne mogu da ih nose.

Članovi delegacije VS su bili spremni da ostave uniforme i produže put u civilu, ako je to jedini razlog za zadržavanje, ali su im carinici saopštili da to nije razlog i da oni danas neće ući u Hrvatsku.

Delegaciji je izdata zabrana ulaska i vraćena je u Srbiju.

U dokumentu u kojem se navode razlozi za odbijanje ulaska, naznačeno je da delegacija nema odgovarajuću dokumentaciju kojom bi opravdali svrhu i uslove svog boravka, kao i da nisu dostavljeni na uvid dokazi za putovanje iz drugog razloga.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je povodom zabrane srpskim kadetima da uđu u Hrvatsku na obeležavanje Dana jasenovačkih novomučenika da Hrvati ne žele da se prisećaju svoje prošlosti i onoga što se dešavalo u Drugom svetskom ratu.

Vučić je rekao da Srbi moraju da brinu o svojim žrtvama da im niko ne bi zabranio da im odaju počast, te podsetio da će na teritoriji Republike Srpske, u Donjoj Gradini, biti izgrađen memorijalni centar.

– Očekujemo uskoro predlog jedne od najboljih svetskih i američkih kompanija kako da izgleda memorijalni centar u Donjoj Gradini. Mi moramo da brinemo o tome da nam niko nikada ne bi zabranio da odajemo počast jasenovačkim velikomučenicima – rekao je Vučić novinarima u Nikincima.

Direktor hrvatske policije Nikola Milina rekao je da je delegacija Vojske Srbije vraćena sa granice sa Hrvatskom jer poseta nije bila najavljena.

Kada je u pitanju vraćanje delegacije Vojske Srbije s graničnog prelaza Bajakovo, koja je krenula u Jasenovac, Milina kaže da vojnici nisu najavili prelazak granice.

“Imam informacije da je jutros oko pola sedam zaustavljen kombi s 11 vojnih osoba koje su imale vojne odore u vozilu. Nismo imali službene najave tih osoba i prema zakonu o nadzoru Hrvatske granice nisu ispunjeni uslovi za ulazak na teritoriju druge države. Poseta treba da bude najavljena i postoje propisi kako se to radi”, rekao je Milina.