Dekriminalizacija marihuane u Kongresu: Hoće li republikanci dozvoliti skidanje sa spiska opasnih droga?

0
Foto: Profimedia / ilustracija

(Beta-AFP) – Donji dom američkog Kongresa odobrio je sinoć zakon kojim se povlači marihuana sa saveznog spiska opasnih droga, u istorijskom koraku ka dekrimininalizaciji marihuane u SAD. 

Tekst je odobren sa 228 glasova za i 164 protiv u Predstavničkom domu gde su za njega bile većinske demokrate. Međutim postoje velike šanse da će biti blokiran u Senatu gde su trenutno u većini republikanci.

Zakonom bi se na saveznom nivou u SAD dekriminalizovalo posedovanje kanabisa koji trenutno Agencija za borbu protiv droge (DEA) smatra istim kao kao LSD, kokain ili heroin, iako je upotreba legalna na raznim nivoima u brojnim američkim državama.

Time bi se takođe poništile savezne presude za manje prestupe vezane za legalizaciju droge koje prema zagovornicima zakona dovode do masovnih zatvaranja koja u najvećoj meri pogađaju manjine.

Prema podnosiocima zakona obojena osoba ima četiri puta veći rizik od bele osobe da bude uhapšena zbog posedovanja marihuane.

Organizacija za kanabis NORML navodi da je to prvi put u 50 godina da neki dom Kongresa ponovo razmatra klasifikaciju kanabisa. 

“Ovo je istorijski trenutak. To je korak ka kraju skupog i razornog američkog rata protiv droge koji čini od običnih Amerikanaca kriminalce, razara porodice i uništava tolike živote”, rekla je demokratska predstavnica iz Havaja Talsi Gabard.

Demokrata Džeri Nejdler koji je predlagač zakona rekao je da se suviše dugo tretira marihuana kao sudski problem a ne kao pitanje ličnog izbora ili javnog zdravlja.

Prema zakonu takođe bi se uveo porez od pet posto za prodaju kanabisa i proizvoda od njega.