“Deca u nekim selima dobijaju veliki aplauz od porodica zato što ne idu u školu, jer ima u kući da se radi…”: Đukić Dejanović o teškom dečjem radu u Srbiji

0
Foto: Tanjug

Ministarka zadužena za demografiju Slavica Đukić Dejanović izjavila je da u Srbiji i dalje postoji težak dečji rad i ukazala da je to problem kulturološke prirode.

“Deca u neki selima dobijaju veliki aplauz od porodica zato što ne idu u školu, jer ima u kući da se radi, pa nekada i fizički teško”, rekla je ministarka u izjavi novinarima pred početak Saveta za prava deteta u Vladi Srbije, preneo je N1.

Ona je istakla da je ako dete radi fizički težak posao duže od dva dana, to problematično sa aspekta ljudskih prava i prava deteta. Pored ruralnih sredina, ona problem dečijeg rada primećuje i u velikim gradovima, u takozvanim “uličnim situacijama”.

“Sa time se moramo suočavati i to moramo rešavati”, poručila je ministraka Đukić Dejanović.

Kao probleme koje treba rešavati u 2020, a tiču se prava deteta ona je izdvojila problem svih oblika nasilja, ali i jačanje svesti o značaju ranog razvoja u prvih 1.000 dana nakon rođenja deteta.