“Deca na lečenju su sa ozbiljnijom kliničkom slikom u odnosu na prošli talas razboljevanja”: U “Mišoviću” trenutno 22 deteta i pet beba, kaže direktorka

0
Profimedia

Deca koja su na lečenju u Dečjoj bolnici KBC “Dragiša Mišović” imaju ozbiljniju kliničku sliku nego u prošlom talasu razboljevanja kovidom-19. Trenutno je na lečenju 22 mališana i pet beba koje nemaju ni mesec dana.

Rukovodilac bolnice doktorka Olivera Ostojić kaže za “Blic” da će tokom dana iz Novog Pazara biti upućene još tri tek rođene bebe, za koje tek treba da se utvrdi da li su pozitivne na kovid. Ove bebe rođene su pre dva, tri dana.

Trenutno je na lečenju u dečjoj bolnici KBC “Dragiša Mišović” 22 mališana sa 11 roditelja koji su pratioci. Dve devojke sa ozbiljnom upalom pluća i pet beba.

“Deo najmlađih koje sada lečimo imaju i i druge bolesti, dva ozbiljna hematoonkološka pacijenta, kardiološka i neurološka. Bebe imaju svoju kliničku sliku i na rentgenu upalu pluća. Trudimo se da svi budu dobro”, kaže doktorka Ostojić.

Ona ističe da su sada teži pacijenti nego prošli put.

“Sa ozbiljnijom kliničkom slikom u odnosu na prošli talas razboljevanja”, kaže doktorka.

U ovoj Dečjoj bolnici svi su na radnom mestu. Niko nije na odmoru, niti je išao od marta, kada je proglašena epidemija u Srbiji.

“Za sada su svi zdravstveni radnici dobro, niko nije zaražen. Sve je dobro organizovano i trudimo se da niko ne ispadne iz stroja”, kaže doktorka Ostojić.

Ona apeluje na domove zdravlja da rade trijaže pacijenata koji se javljaju.

“Roditelji koji sumnjaju da dete ima simptome ili primera radi, dete ima temperaturu 37,2 i odlaze kod doktora. Oni ne treba da dolaze u bolnice jer mi ne vršimo testiranja. Treba da idu u Dom zdravlja i tamo treba da se odradi dobra trijaža, testira, prepiše prva terapija i odredi da li je dete za bolničko lečenje ili ne”, kaže doktorka Ostojić.

U Dečju bolnicu KBC “Dragiša Mišović” upućuju se deca iz cele Srbije.