Deca mogu nedeljama da nose koronavirus u nosu i grlu bez ikakvih simptoma

0
Foto: Profimedia

Koronavirus može nedeljama da se nalazi u nosu i grlu dece, a da ona ne ispoljavaju bilo kakve simptome, što bi moglo da objasni kako virus može da se širi neprimetno, izjavili su istraživači iz Južne Koreje, prenosi CNN.

“U ovom istraživanju, nevidljive infekcije kod dece mogu da budu povezane s takozvanim tihim prenosom kovida-19 “, napisali su istraživači.

“Zanimljivo je da se ova studija poklapa s podacima za odrasle u kojima do 40 odsto odraslih može da ostane asimptomatsko u odnosu na infekciju”, napisale su dr Roberta Debjasi i dr Megan Dilejni iz Dečje nacionalne bolnice u Vašingtonu. Njih dve nisu učestvovale u ovom istraživanju.
“U ovoj studiji autori procenjuju da bi se u 93 odsto slučajeva zaražene dece propustila primena strategije testiranja ako je ona fokusirana samo na testiranje simptomatskih pacijenata”, napisali su.

Studija izlazi u trenutku kada su američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti kritikovani zbog promene smernica o asimptomatskom testiranju, što je Američka akademija za pedijatriju u svojoj izjavi nazvala “opasnim korakom unazad”.