Deca iz Srbije nemaju pravo da više borave na Malti, jer roditelji ne zarađuju dovoljno

0
Foto: Profimedia

Dvadeset dvoje dece, među kojima su i deca porodica iz Srbije, nemaju pravo da više borave u Malti.

Razlog je što roditelji ne zarađuju dovoljno, pa tako ne ispunjavaju zakonski uslov za dobijanje boravišne dozvole, objavio je RTS.

Uglavnom je reč o porodicama iz država koje nisu članice EU.

Vladina agencija zadužena za državljanstvo i boravak (Identity Malta Agency) je tokom proteklih nekoliko dana poslala pisma – odbijenice – porodicama koje potiču iz trećih zemalja, a roditelji zarađuju manje od zakonskog minimuma.

Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da preko Ambasade Srbije u Rimu, koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Maltu, upoznato sa sve učestalijim žalbama naših državljana koji borave i rade na Malti, na tretman porodica sa maloletnom decom “zbog nedovoljnih prihoda na godišnjem nivou”.

“Reč je o unutrašnjim propisima Malte koji se odnose na državljane svih država koje nisu članice EU, a koji su u nadležnosti organa zaduženog za izdavanje boravišnih dozvola – Identity Malta”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova je od nadležnih malteških organa zatražilo hitno obaveštenje o propisima kojima je regulisan boravak na Malti, kao i o proceduri neophodnoj za regulisanje ovih pitanja, te informacije o eventualnim mogućnostima za prevazilaženje nastalih problema.

“Imajući u vidu kompleksnost ovog pitanja, Ministarstvo spoljnih poslova je ranije već iniciralo konzularne konsultacije sa Maltom kako bi se ovo, ali i druga pitanja, sa malteškom stranom razmotrila i pronašlo rešenje. Ova inicijativa je prihvaćena, pa su konzularne konsultacije zakazane za 27. januar 2020. godine”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova je uputilo molbu malteškim organima vlasti da razmotre mogućnost odlaganja donošenja odluka u vezi sa ovim pitanjima do obavljanja konzularnih konsultacija i rešavanja problema.

Na rešavanju ovog pitanja angažovan je i počasni konzul Srbije na Malti, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.