“Darko Pančev i Olmeta” – nije smelo da se ponovi: Zlatna kopačka Crvene zvezde o tome zašto crveno-belima “nije dozvoljeno” da igraju finale 1992. godine

1
EPA/GEORGI LICOVSKI

Legendarni napadač Crvene zvezde Darko Pančev i osvajač Kupa šampiona sa crveno-belima 1991. istakao je da bi klub iz Ljutice Bogdana i sledeće godine igrao finale, ali da to nije odgovaralo UEFA.

Zbog sankcija je Crvena zvezda u sezoni 1991/92 mečeve igrala izvan granica Srbije, a Pančev žali zbog toga, kao i zbog zabrane Jugoslaviji da učestvuju na Evropskom prvenstvu 1992. godine.

“Takmičenje je bilo jako i bilo je teško za naš tim da sve vreme igra izvan Beograda. UEFA jednostavno nije dopustila Zvezdi da drugu godinu zaredom igra u finalu. Bio bi to veliki udarac za njih jer bismo pokazali da smo jači od svih, uprkos svim njihovim sankcijama i zakonskim nepravdama”, rekao je Pančev u intervjuu za Sportal.bg.

Bilo je još nepravdi sa kojima je makedonski fudbaler morao da se suoči.

“Mislim da je u redu da najbolji evropski tim ima i najboljeg igrača i ujedno i dobitnika Zlatne lopte. Nažalost, 1991. godine to se nije dogodilo. To je takođe posledica velikog uticaja francuskih medija na UEFA, ali i Adidasa koji zajednički dodeljuju nagradu. Umesto mene ili Dejana Savićevića, Zlatna lopta otišla je u ruke Žan Pjer Papena. Nepravda. U sport postoji jedno vrlo jednostavno pravilo – zlatnu medalju ne može da dobije neko koji je izgubio odlučujuči meč”, zaključio je Pančev.

1 KOMENTAR

Comments are closed.