“Dara iz Jasenovca” neće biti snimana u Hrvatskoj, a tamošnja ministarka kulture ima šta da kaže i o NDH

2
Profimedia

Hrvatska ministarka kulture Nina Obuljen Koržinek demantovala je da će režiser Predrag Antonijević deo svog filma “Dara iz Jasenovca” snimiti u Hrvatskoj, ali se osvrnula i na ono što ona naziva “učestalim manipulacijama u srpskoj javnosti vezano za Jasenovac”.

– (To su) manipulisanje brojem žrtava, negiranje zločina počinjenih prema Hrvatima u Domovinskom ratu i stalni pokušaji povezivanja demokratske Hrvatske s NDH. Zato sam izrazila sam posebnom izaslaniku SAD-a za Holokaust (Tomasu Jazgerdiju) sumnju vezanu za ovaj filmski projekt. Prateći proteklih nedelja medijske odjeke u Srbiji, ali i u delu hrvatskih medija, jasno je da se opet pokušava zloupotrebiti tema Jasenovca, što uvek treba osuditi – rekla je ministarka kulture za Večernji list.

Prethodno su neki beogradski mediji objavili da je Jazgerdi zamolio Hrvatsku da podrži film “Dara iz Jasenovca”, a u Hrvatskoj je, uz to, posebno odjeknula izjava Gage Antonijevića da “nažalost nema hrabrih hrvatskih glumaca koji bi igrali u mojem filmu”.

2 KOMENTARA

  1. Ovo je samo još jedan gaf Hrvatske i njenih rukovodilaca i zadojenog naroda . Ama baš niko u Hrvatskoj ne smije ništa izjaviti povodom Jasenovca, Jadovnog a tek šta je radio Francetić po Bosni, a tek po Hercegovini. Na sve moguće i nemoguće načine žele umanjiti Kozaru, Hercegovinu, Bosnu gdje je bilo istrebljenje Srpskog stanovništva, ne smiju reći šta je bilo u Vukovaru. Dakle, ako im se pruži šansa , a pružena im je protjerivanju srpskog satanovnistva iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, oni bi opet klali djecu. E ovoga puta neće moći, braćo hrvati, sada će te morati klati sopsvenu djecu jer vi ne možete bez toga, to vam je u krvi.

  2. Pa u Hrvaskoj se ne priznaje u Hagu donesena presuda za agresiju Tuđmanove Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu a vi očekujete da će priznati nešto što se desilo 1941-1945, i dozvoliti nekom da snima film o tome.

Comments are closed.