Danica Popović pokrenula postupak protiv dekana Ekonomskog fakulteta

2
Fotografija: Igor Pavićević

(Beta) – Profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu Danica Popović pokrenula je postupak protiv dekana te visokoškolske ustanove Branislava Boričića, zbog povrede Kodeksa profesionalne etike beogradskog univerziteta, preneo je Danas.

U zahtevu koji je juče predala Odboru za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu, Popović je navela da je Boričić neetički i nepropisno postupao prilikom rada Etičke komisije Ekonomskog fakulteta, kao i da joj je izrekao meru javne opomene, “iako za to nije postojao pravni osnov”, piše list.

Popović je takođe dodala da je dekan Ekonomskog “poluistinitim, neistinitim i zlonamernim izjavama” za medije prekršio načelo kolegijalnosti i član Kodeksa koji nalaže da su članovi univerzitetske akademske zajednice dužni da u javnosti iznose stavove Univerziteta, u skladu s najvišim etičkim i profesionalnim standardima.

Profesorki Popović je početkom februara izrečena mera javne opomene zbog neakademskog ponašanja prilikom prevođenja udžbenika “Međunarodna ekonomija”, jer u novom izdanju za koautora nije navela pokojnog profesora Stojana Babića, sa kojim je prevodila ranije izdanje.

Odluka je doneta nakon što je Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu kao drugostepeni organ odbacio žalbu profesorke Popović.

Ona je za Danas rekla da je Odbor za profesionalnu etiku početkom godine odbio njen zahtev bez razmatranja.

“U tom trenutku mi ništa drugo nije preostalo nego da pokrenem tužbu pred Upravnim sudom, koji sada, i još koju godinu po svoj prilici, ima nameru da razmatra mojih devet strana tužbe protiv te sramne odluke Univerziteta”,rekla je Popović.

2 KOMENTARA

  1. ПРАЊЕ ПЛАГИЈАТА? Професорка Даница Поповић није плагијатор, већ у другом издању није ставила као коаутора покојног професора Стојана Бабића, с којим је превела поменути уџбеник, као у првом издању. Ако је ово плагијат, шта су докторати плагијати Малог, Стрфановића, Шапића, Табаковићке, Трваан и других, те купљених и поткупљених диплома, које брани председник. То нису плагијати, већ академска крађа.

Comments are closed.