Dani igre

0

Sedmi put za redom, Beogradski festival igre i Jugoslovenska kinoteka priređuju reviju filmskih i dokumentarnih ostvarenja  pod nazivom Dani igre. Projekcije su planirane u periodu od 29. januara do 2. februara, u sali Kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici. Nakon Beograda, isti program će biti predstavljen u bioskopu Kulturnog centra Novog Sada, i to od 13-17. februara.

Primabalerina Njujork siti baleta, Tajler Pek biće gošća ovogodišnjeg festivala, pa je početak programa u Kinoteci rezervisan za dokumentarac koji prati snimanje američkog televizijskog šou programa “BalletNOW”, čije je jedno izdanje Pekova uređivala. Pokušaj da zbliži čudesan svet baleta, stepovanja, hip-hopa, pa čak i cirkusa, predstavlja ogroman izazov jer je ovo ujedno i prvi put da balerina producira i režira renomirani televizijski događaj.  Francuski film “Igrajmo” prati Džozefa, strastvenog igrača hip-hopa koji pokušava da stigne do profesionalne pozorišne scene. Slučajan susret, učiniće da upozna i zavoli klasičan balet. Ovenčan zlatnom medaljom Festivala u San Francisku, dokumentarac “Bil Ti Džouns – Igrom do obećane zemlje” otkriva probe, poznata dela i jedinstven kreativni process legendarnog koreografa i njegove trupe…

U majstorskoj ravnoteži oštre strip komike i srceparajuće gorčine, film “Podudarnost” prati ekcentričnog njujorškog baletskog pedagoga, čiji miran život prekida mladi par iz Sijetla sa ciljem da naprave intervju o njegovoj fascinantnoj igračkoj karijeri 60tih godina. Dok Tobi, koga tumači Patrik Stjuart, prepričava zanimljive događaje, trio se suočava sa tajnom koja ih povezuje.

Ogoljen do srži, sving predstavlja potragu za srećom. Katarzična snaga svinga, od istorijskog porekla do uticaja na savremenu kulturu, prikazana je u filmu “Živ i mrda”. Ostvarenje prati profesionalce i entuzijaste dok pronalaze radost igre, nudeći poseban ugao posmatranja uzbudljivog univerzuma svinga.

Predstava “Igra” snimljena je filmskom tehnikom. Radi se o komadu švedskog koreografa Aleksandera Ekmana za Balet pariske Opere. Komad evocira svet detinjstva i bezbrižnog zadovoljstva, međutim, pored čiste zabave, kontemplira značenje i značaj igre kada postanemo odrasli. Ovo spektakularno delo je premijerno prikazano na sceni Opere Garnije, i odmah pretočeno u film jer su producenti bili svesni da je reč o komadu koji zbog ogromne scenografije nikada neće moći da putuje.

Pustinjski igrač” je istinita priča koja prati hrabru ambiciju jednog Iračanina. Tokom atmosfere predsedničkih izbora 2009. godine, kada su ugrožene mnoge kulturne slobode, Afšin i njegovi prijatelji (uključujući Elaheh koju igra Frida Pinto) rizikuju živote i formiraju alternativnu kompaniju igre. Kroz zabranjene on-line video snimke, oni uče od bezvremenih legendi koji prevazilaze sve kulturne granice, kao što su Majkl Džekson, Džin Keli i Rudolf Nurejev.

Nekoliko filmova za Dane igre je priredio Francuski institut u Beogradu. To su dokumentarna ostvarenja “Nevidljivi igrač” o radu japanskog koreografa Sabura Tešigavare u režiji Elizabet Koronel, i “Koraci na sceni” o igračima hip hopa na Festivalu urbane igre u La Viletu u režiji Erika Ližoa. U okviru jednog termina, na programu su i kraća dela “Kvintet iz Uzesa” u režiji Katrin Maksimof koja prati rad koreografa Havijera de Frutosa, Franka Šartijea, Emanuela Gata, Kita Džonsona i Natali Perne, dok je “Crni paviljon” priča o čuvenom prostoru za igru u Eks an Provansu u kome radi koreograf Anželin Preljokaž, a u režiji Pjera Koliboa. “Polina” je takođe francuski film u režiji Veleri Muler i Anželina Preljokaža, koji govori o mladoj balerini koja se tokom detinjstva priprema za najsloženiji klasičan repertoar. U trenutku kada dobija angažman u čuvenom Boljšoj teatru, ona otkriva savremenu igru, napušta sve i odlazi u Francusku. Uloge su poverene fantastičnim igračima Marijinskog teatra, ali i glumici Žulijet Binoš, koja je iskusila savremeni pokret igrajući u predstavama londonskog koreografa, Akrama Kana.    

Za sam kraj, film “Margo” kojim legendarni reditelj Toni Palmer dokumentuje veličanstvenu životnu priču čuvene balerine Margo Fontejn.

Pod sloganom „Čista senzacija“, 17. Beogradski festival igre će od 21. marta – 12. aprila predstaviti 17 kompanija umetničke igre iz 12 zemalja, sa 23 koreografska komada.Trupe stižu iz Francuske, Belgije, Italije, Španije, Nemačke, SAD, Izraela, Kanade, Holandije, Argentine, Hrvatske i Brazila, a programi će se izvoditi u Beogradu i Novom Sadu.

Beogradski festival igre se razvijao zahvaljujući podršci Ministarstva kulture Srbije, Grada Beograda, ambasada i kulturnih centara zemalja učesnica. Za realizaciju programa u Vojvodini, značajna je dugogodišnja saradnja sa Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu AP Vojvodine i Gradom Novim Sadom. Osam godina zaredom, Beogradski festival igre realizuje svoje edukativne programe u saradnji sa Delegacijom EU u Srbiji. Kao kompanija koja u svim segmentima podržava izuzetnost i stremljenje vrhunskim rezultatima, NIS ove godine ima čast da podrži Beogradski festival igre, manifestaciju koja presudno doprinosi promociji umetnosti u Srbiji, afirmaciji mladih umetnika i popularizaciji naše zemlje u svetu, donoseći joj istaknuto mesto na svetskoj kulturnoj sceni. Visa sa ponosom podržava festival i kao pokrovitelj manifestacije, svim ljubiteljima igre omogućava značajan popust pri on-line kupovini ulaznica. Erste banka kao višegodišnji partner Festivala nastoji da vrhunsku umetnost učini dostupnom najširoj publici u Srbiji. Pored toga, podržava promociju manifestacije u susednim zemljama, sa idejom da Festival postane i regionalni doživljaj. Kompanija Nestlé Adriatic sa robnom markom Nescafe prepoznaje ovu manifestaciju kao partnera sa kojim deli posvećenost promociji zdravog života. Novi prijatelj Festivala je Telekom Srbija, dok su tradicionalni prijatelji Fondacija Hemofarm, DDOR Novi Sad, Schweppes, Heineken, Vahali Production Services, Advokatska kancelarija Bojović Drašković Popović i partneri, Telegroup, Lasta, dm drogerie markt i SGS. Zvanično vozilo Festivala je Renault. Manifestaciju su podržali i hoteli Metropol Palace, Hyatt Regency, Mama’shelter, Crown Plaza, Mercure Excelsior, Nota…

7. DANI IGRE U KINOTECI

29. januar – 2. februar, 2020.

organizacija i produkcija/organization & production: Beogradski festival igre i Jugoslovenska kinoteka/Belgrade Dance Festival & Yugoslav Film Archive

29.01. @ 19h |Tajler Pek, Balet Sada / Tiler Peck, Ballet Now 

29.01. @ 21h |Igrajmo/Let’s Dance

30.01. @ 16h | Polina/Polina

30.01. @ 18h | Bil Ti Džouns: Igrom do obećane zemlje/Bill T. Jones: Dancing to the Promised Land 

30.01. @ 20h | Podudarnost/Match 

31.01. @ 16h | Crni paviljon, Kvintet iz Uzesa/ Pavillion Noir, Uzes Quintet

31.01. @ 18h | Koraci na sceni/Steps on stage   

31.01. @ 20h | Živ i mrda /Alive and kicking 

01.02. @ 16h |Saburo Tešigavara, nevidljivi igrač/ Saburo Teshigavara, invisible dancer

01.02. @ 18h |Pustinjski igrač/Desert Dancer

01.02. @ 20h |Igra/Play

02.02. @ 16h | Tajler Pek, Balet Sada / Tiler Peck, Ballet Now 

02.02. @ 18h | Podudarnost/Match 

02.02. @ 20h | Margot/Margot