Danas se ponavljaju izbori na 234 biračka mesta, “pravi pik virusa za pet, šest dana”, kako je u Novom Pazaru: Vaš brifing za sredu

0
Foto: Beta, Beta, Profimedia

DANAS SE PONAVLJAJU IZBORI NA 234 BIRAČKA MESTA – Izbori na 234 biračka mesta na kojima su uočene neregularnosti ponavljaju se danas, birališta će biti otvorena od 7 do 20 časova, a pravo da ponovo glasa ima 203.012 građana Srbije.

Republička izborna komisija (RIK) poništila je rezultate na tim biračkim mestima jer su utvrđene “logičke i računske greške” u radu biračkih odbora te zbog toga nije bilo moguće utvrditi rezultate glasanja.

Posmatračka misija CRTA zbog pogoršane epidemiološke situacije u Srbiji neće pratiti glasanje, jer, kako navodi, nije dobila odgovor nadležnih da li postoje uslovi za održavanje ponovljenih izbora zbog korona virusa.

Pogoršanje epidemiološke situacije kao razlog da ne prati ponavljanje glasanja navodi i Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), kao i činjenicu da posmatračke misije nemaju pravo na doakreditaciju potrebnih posmatrača.

RIK do sada nije saopštio konačne rezultate i izlaznost građana na izborima 21. juna, a prema prelimiranim rezultatima, iz 97,23 odsto obradjenog materijala, lista “Aleksandar Vučić – Za našu decu” dobila je 60,68 odsto glasova birača, odnosno 1.917.421 glas i 189 mandata u Skupštini Srbije.

Lista “Ivica Dačić-SPS-JS-Dragan Marković Palma” je osvojila 10,35 osto glasova birača, odnosno 327.130 glas i 32 mandata, dok je lista Aleksandra Šapića osvojila 3,86 odsto glasova birača, odnosno 121.867 glasova i 12 mandata.

Najbliže cenzusu od tri odsto su liste: “Za Kraljevinu Srbiju – Žika Gojković” koja je, po prelimarnim rezultatima, osvojila 2,63 odsto glasova; “Suverenisti” 2,32 odsto; “Metla” 2,25 odsto; “Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka” 2,07 odsto.

“PRAVI PIK U SRBIJI ZA PET, ŠEST DANA…” – Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže za RTS da se pravi pik u Srbiji i Nišu očekuje verovatno za pet, šest dana. Situacija u Vranju je, navodi nepovoljna, ali pod kontrolom.

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a rekao da je situacija u Vranju sa ocenom nepovoljna, ali sa tendencijom da sve mere koje se preduzimaju, vodi prema nesigurnoj, ali da je pod kontrolom.

“Virus je tu, nema nikakvog argumenta da on slabi svoje dejstvo. Smanjuje se broj inficiranih koji ga mogu preneti. U Vranju je specifična situacija sa teškim problemima koje zdravstveni sistem ipak savladava uz pomoć KC Niš. Imamo 83 osobe sa bronho-pneumonijom kao jednom ozbiljnom komplikacijom koja kod 30 odsto njih može preći u pneumoniju”, kazao je Tiodorović.

Ipak je, navodi, preduzeto sve.

“Svi su u gradu nosili maske. Takođe, zdravstveni sistem se dobro organizovao. Važno je da odlično funkcioniše kovid ambulanta u koju dolaze svi oni koji osećaju tegobe”, istakao je Tiodorović.

“OVO NIJE NAJGORE ŠTO JE MOGLO DA NAM SE DESI” – Epidemiolog Predrag Kon je izjavio za N1 da se nije očekivalo da će virus pokazati ovakav potencijal preko leta.

“Ta neočekivanost nije se samo kod nas dogodila. Svuda gde su se popuštane mere to se naglo pojavilo”, rekao je Kon.

Dodao je da kod nas “iskaču utakmice” koje ipak nisu dale, kako kaže, toliko posledica kao što se moglo očekivati.

Kon kaže da ne sme još uvek da govori o situaciji u Beogradu.

“Mislim da smo mi sada na maksimumu drugog pika. Jako je važno da se ove mere uspostave, makar se primenjivale i sankcije ako se ne budu poštovale”, rekao je Kon.

Kon smatra da trenutni scenario nije najgori koji je mogao da se desi i da to što se drugi pik dogodio tokom leta predstavlja olakšavajuću okolnost jer se “ne sudara sa sezonskim gripom”.

MEHO MAHMUTOVIĆ HITNO PREBAČEN ZA BEOGRAD – Direktor Opšte Bolnice Novi Pazar dr Meho Mahmutović hitno je prebačen za Beograd zbog pogoršanja zdravstvenog stanja, objavio je portal indeksonline.rs.

Vest je potvrđena portalu Nova.rs iz Sandžačke demokratske partije, čiji je Mahmutović visoki funkcioner.

Mahmutoviću se juče naglo pogoršalo zdravstveno stanje, a kako navodi indeksonline.rs, u pitanju su teški srčani problemi.

On je, podseća ovaj novopazarski portal, već imao jedan udes kao gradonačelnik Novog Pazara i od tada vuče posledice lošeg zdravstvenog stanja. Takođe, pre godinu dana, kako kažu, imao je i lakši infarkt.

LONČAR: U NOVI PAZAR STIŽU MEDICINARI IZ KRAGUJEVCA – Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da se oko 15 sati očekuje dolazak devet lekara i pet medicinskih sestara i tehničara iz Kragujevca u Novi Pazar. 

Lončar je za Radio-televiziju Srbije kazao da trenutno u toj bolnici ima deset lekara iz unutrašnjosti Srbije, kao i da bolnica ima najviše opreme u celoj Srbiji.

Ministar je naveo da će bolnica u Novom Pazaru od danas biti kovid bolnica, a da će se svi pacijenti koji nemaju potvrđen koronavirus premestiti u druge bolnice.

VLADA SRBIJE: RASPOLAŽEMO SA VIŠE OD 260.000 TESTOVA – Vlada Srbije saopštila je večeras da Srbija raspolaže sa više od 260.000 PCR testova na koronavirus, da se ta količina redovno dopunjava i odbacila navode da testova na virus nema dovoljno.

U saopštenju se tvrdi da je Srbija do sada uradila više od 400.000 testova i da je po tome jedna od evropskih zemalja sa najviše testiranih.

Navodi se da je do nestašice briseva za PCR testove na pojedinim lokacijama dolazilo zbog većeg broja zahteva za testiranje u sezoni godišnjih odmora.

U saopštenju piše da je PCR najskuplja vrsta testiranja koja se “u regularnim uslovima relativno retko sprovodi”, da su kapaciteti za takvo testiranje u svim zemljama vrlo ograničeni te da činjenica da Srbija testira više hiljada građana svakog dana predstavlja “veliki uspeh zdravstvenog sistema Srbije”.

TRAMP SVE VIŠE LJUT NA KINU – Američki predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da se “sve više ljuti” na Kinu zbog pandemije koronavirusa, posebno u SAD.

“Kada vidim kako se pandemija širi i štetu koju je nanela SAD, sve sam više ljut na Kinu”, tvitovao je američki predsednik.

U SAD je u poslednja 24 sata od korona virusa umrlo 1.199 osoba, saopštio je Univerzitet Džons Hopkins.

Dnevni bilans je najgori od 10. juna.

NEMAČKA PREUZIMA PREDSEDAVANJE EU – Nemačka danas 13. put preuzima rotirajuće šestomesečno predsedavanje EU i tokom mandata njen prioritet će biti borba protiv pandemije koronavirusa, ekonomski i socijalni oporavak Evrope.

Nemačka vođenje Saveta EU preuzima od Hrvatske, čiji je mandat takođe u najvećoj meri obeležila pandemija.

Nemačka će od 1. jula činiti takozvanu predsedničku trojku EU sa Portugalom i Slovenijom, koji predsedavanje preuzimaju u prvoj i drugoj polovini 2021.

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA