Danas se, ipak, ne zatvara bolnica na Sajmu: Nestorović kaže u ponedeljak, Tiodorović da ima opravdanja, a Lončar da se neće žuriti…

0
BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Jovo Mamula/DS

Povodom navoda pojedinih medija da će privremena kovid bolnica na Sajmu, namenjena pacijentima koji imaju lakše simptome koronavirusa danas biti zatvorena, iz Ministarstva odbrane su za N1 rekli da do zatvaranja danas ipak neće doći.

Uprkos vestima koje su se juče pojavile o zatvaranju privremene kovid bolnice na Sajmu, iz Ministarstva odbrane objasnili su da prema informacijama kojima oni raspolažu – do zatvaranja danas neće doći.

S druge strane, član Kriznog štaba doktor Branimir Nestorović rekao je da bi Sajam trebalo da se zatvori u ponedeljak, kao i jedna po jedna kovid bolnica.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar, istakao je da će dinamika zatvaranja privremenih i kovid bolnica zavisiti od broja obolelih od koronavirusa. On je napomenuo i to da se sa zatvaranjem tih bolnica neće žuriti, te da će se zakazivati i kontrolni pregledi svim izlečenim pacijentima koji su imali teži oblik bolesti poput zapaljenja pluća.

Lončar je dodao da je svrha kovid bolnica koje zbrinjavaju pacijente sa lakšom kliničkom slikom da budu izlovani od ukućana, ali i da se na taj način prati stanje pacijenta, te da će svi pacijenti imati isti tretman, kako oni sa početka epidemije, tako i novozaraženi.

Epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 Branislav Tiodorović izjavio je juče da ima opravdanja da se zatvore pojedine privremene izolacione bolnice poput Sajma.

“Na Sajmu je sada 40-ak ljudi, u Niškoj Banji je trećina od onoga što je nekada bilo. Imamo procenu da treba zatvoriti te bolnice”, rekao je on.

Kovid bolnica na Sajmu osposobljena je za rad 27. marta, a prve pacijente primila je dva dana kasnije.