Danas počinje polaganje male mature, novi crni rekordi Brazila, reakcije na sastanak Lajčaka i Tačija: Vaš brifing za sredu

0

POČINJE POLAGANJE MALE MATURE – Završni ispit počinje danas i traje do petka, a tokom ta tri dana učenici osmog razreda polagaće u osnovnim školama test iz srpskog/maternjeg jezika, matematike i kombinovani test prenosi N1.

Polaganje testa iz srpskog/maternjeg jezika održava se danas od 9 do 11 časova, u isto vreme sutra biće održan testa iz matematike, kao i kombinovani test u petak.

Kako je navelo Ministarstvo prosvete, na ispit iz srpskog/maternjeg jezika učenici treba da ponesu đačku knjižicu sa overenom fotografijom i nalepnicu sa identifikacionim brojem učenika, grafitnu olovku, plavu hemijsku olovku i gumicu.

Učenik rešava test prema uputstvima dežurnih nastavnika i prema uputstvu za izradu testa koje je štampano na samom testu.

PROFESOR RUDAN O DEKSAMETAZONU – Tokom najgorih pandemijskih dana u Evropi, veliku pažnju javnosti privlačile su kolumne hrvatskog profesora Igora Rudana za Večernji list.

On je bio tu da usmeri, objasni i umiri.

Danas, kada je objavljeno da kortikosteroid Deksometazon može da smanji smrtnost koronavirusa, Rudan je pisao i o tome.

Integralno prenosimo njegovu novu kolumnu za Večernji list.

CRNI REKORDI U BRAZILU – Brazil je postavio neslavni rekord kada je potvrđeno 34.918 zaraženih koronavirusom u jednom danu, tako da ih je sada ukupno 923.189, prenosi N1.

Brazil je takođe zabeležio 1.282 slučaja smrti od posledica Covida-19, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. Ukupan broj mrtvih je 45.241.

Rekordni novi dnevni porast broja zaraženih dolazi u vreme dok pandemija nastavlja da ubrzava u Latinskoj Americi, rekao je regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije.

Direktorka Panameričke zdravstvene organizacije Karisa Etjen kazala je na videobrifingu iz Vašingtona da Brazil izaziva veliku zabrinutost.

“Ne vidimo da transmisija usporava u Brazilu”, kazala je Etjen.

KORONAVIRUS U SAD ODNEO VIŠE ŽIVOTA NEGO PRVI SVETSKI RAT – U Sjedinjenim Američkim Državama je od posledica kovida-19 umrlo više ljudi nego što je Amerika izgubila u Prvom svetskom ratu, prenosi N1.

Prema podacima Univerziteta Džon Hopkins, u Sjedinjenim Državama je od od početka pandemije do ponedeljka u ponoć preminulo 116.526 ljudi, a prema zvaničnim podacima Amerika je u Prvom svetskom ratu izgubila 116.516 vojnika.

Iako ni jedan ni drugi podatak najverovatnije nije sasvim precizan, stručnjaci smatraju da je mnogo tačnije izračunat broj poginulih vojnika, nego broj preminulih tokom pandemije.

Veruje se, naime, da je od posledica koronavirusa umrlo dosta više ljudi, pogotovo u domovima za stare i bolesne, jer mnogi od njih pre smrti nisu bili testirani.

LAJČAK: MOJ ZADATAK JE POTPISIVANJE PRAVNO OBAVEZUJUĆEG SPORAZUMA – Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas posle sastanka sa Hašimom Tačijem da je Evropska unija posvećena tome da se što pre nastavi dijalog između Beograda i Prištine.

Lajčak je na konferenciji za novinare rekao da EU želi da se postigne konačni dogovor.

“Moj mandat je vrlo jasan, da pomognem postizanju pravno obavezujućeg sporazuma Kosova i Srbije koji će normalizovati odnose i rešiti sve probleme i koji će biti prihvatljiv za zemlje regiona i države članice EU. Važno je i to da se ovaj proces, započet 2011. godine uz posredovanje Evropske unije, završi sporazumom koji normalizuje odnose dve države”, rekao je Lajčak.

On je dodao da će nastaviti saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama u dijalogu Beograd-Priština.

U BELOJ KUĆI SE RADUJU DOLASKU DELEGACIJA BEOGRADA I PRIŠTINE – Savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Robert O’Brajen izrazio je danas zadovoljstvo što će biti domaćin vođama Srbije i Kosova u Beloj kući.

“Zadovoljan sam što ću biti domaćin vođama Srbije i Kosova sa Ričardom Grenelom u Beloj kući. SAD sa zadovoljstvom očekuju ove važne razgovore”, napisao je O’Brajen u Tviter poruci koju je retvitovao Grenel, specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Kosova i Srbije.

Grenel je juče izjavio da će se predstavnici Beograda i Prištine sastati u Beloj kući 27. juna “zbog razgovora o dijalogu” pošto su se vlade Srbije i Kosova obavezale da će privremeno zaustaviti kampanju za povlačenje priznanja Kosova, odnosno lobiranje za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

I KURTI IMA NEŠTO DA OBJASNI O DOLASKU LAJČAKA – Lider pokreta Samoopredeljenje (PS) Aljbin Kurti izjavio je da će se na sastanku u Vašingtonu 27. juna predstavnicima Beograda i Prištine “servirati sporazum” i da se nastavak dijaloga “odvija na zahtev Srbije”.

“Nastavak dijaloga je u skladu sa zahtevima Srbije – i vremenski i sadržajno. Datum sastanka 27. juna je zato što dolazi posle 21. juna kada se u Srbiji održavaju izbori i 24. juna kada Vučić odlazi u Moskvu na susret sa Putinom”, napisao je Kurti na “Fejsbuku”.

On smatra da je na Kosovu “beskorisna vlada koja zavisi od svakog člana Srpske liste”, stvorena “da bi Srbija bila zadovoljna”.

To je “vlada koja je uklonila reciprocitet sa Srbijom i obavezala se posredniku (SAD Ričardu) Grenelu da neće tražiti članstvo za Kosovo u međunarodnim organizacijama, što predstavlja odricanje od Člana 17. Ustava Kosova”, rekao je Kurti.

NEĆAKA DONALDA TRAMPA PIŠE MEMOARE – Nećaka američkog predsednika Donalda Trampa sprema se da objavi memoare koji će baciti svetlost na mračnu priču porodice američkog predsednika, prenela je danas njena izdavačka kuća. 

Knjiga koju je napisala Meri Tramp, ćerka Trampovog starijeg brata Freda Trampa  “Suviše i nikad dosta: Kako je moja porodica stvorila najopasnijeg čoveka na svetu” (Too Much and Never Enough: How My Family Created the World’s Most Dangerous Man), izlazi 28. jula, saopštila je izdavačka kuća Sajmon i Šuster (Simon & Šuster.

Iako su objavlljena brojna kritična dela o Trampovom izboru i mandatu prvi put član porodice Tramp svedoči o njemu. 

Knjiga izlazi usred kampanje za američke predsedničke izbore izbore 3. novembra na kojima se Tramp kandiduje za svoj drugi mandat.

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA: