“Danas nam je potrebna Karađorđeva hrabrost, ali i Miloševa mudrost…”: Kako je proteklo obeležavanje Dana državnosti, ceremonija u Orašcu, čestitke…

3
BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Jovo Mamula/DS

Dan državnosti Srbije je danas u Orašcu obeležen svečanošću tokom koje su predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović položili vence na spomenik Karađorđu.

Gojković je rekla u govoru da je “u ovom vremenu ispunjenom bremenitom izazovima”, Srbiji potrebna “Karađorđeva hrabrost da vodi nezavisnu politiku i brani pravo našeg naroda da sam donosi svoje odluke, ali i Miloševa mudrost (Obrenovića)”.

Rekla je, saopštila je Skupština, da je Srbija “zahvaljujući politici našeg predsednika Aleksandra Vučića politički i ekonomski stabilna država, poštovana u svetu, koja strpljivo obnavlja stara i gradi nova prijateljstva i na Istoku i na Zapadu”.

Čestitke premijerke i ministara

Zvaničnici Srbije čestitali su danas građanima, 15. februar, Dan državnosti koji se obeležava u znak sećanja na Sretenje 1804. godine, kada je podignut Prvi srpski ustanak i na isti datum 1835. godine, kada je donet prvi moderni ustav Srbije.

Premijerka Ana Brnabić navela je u čestitki da je evropska budućnost Srbije prioritet kao i da “samo ekonomski jaka i stabilna Srbija može biti istrajna u rešavanju pitanja od državnog i nacionalnog interesa i posvećena jačanju saradnje u regionu”.

“U ime Vlade Srbije i svoje lično ime, čestitam građanima Srbije Dan državnosti, uz podsećanje na Sretenjski ustav, temelj moderne srpske države kao i uspomene na slavne pretke čiju viziju moderne i slobodne države mi danas živimo”, navela je premijerka u čestitki a prenela Vlada Srbije.

Čestitku građanima povodom Dana državnosti uputila je i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović koja je navela da “, Srbija pokazuje da je sloboda ono čega se nikad ne odričemo i kojoj uvek težimo”.

“I mi danas nastavljamo ono što su naši preci započeli, a to je stvaranje slobodne, jake, moderne i uspešne evropske Srbije u kojoj se cene rad, pravda i solidarnost i koja se brine o svakom građaninu gde god živeo”, navela je ministarka a preneo njen kabinet.

Dodala je da Srbija čuva svoju istoriju i tradiciju, ali i da građani treba da grade i njenu budućnost, a u njoj i svoju i budućnost svojih porodica, “jer na svetu nema lepše zemlje od Srbije”.

“Ono što nas sve obavezuje jeste istinska vera u napredak i stalno stremljenje ka boljoj budućnosti. Svim građanima i građankama čestitam Dan državnosti naše zemlje. Živela Srbija”, navela je Zorana Mihajlović.

“Sretenjski ustav bio je Davidovićeva labudova pesma…”

U Kragujevcu je danas održana svečana akademija sa koje je ukazano na značaj sretenjskih događaja, podizanje Prvog srpskog ustanka u Orašcu 1804. godine i proglašenje Sretenjskog ustava u Kragujevcu 1835. godine.

Predsednik Matice srpske Dragan Stanić rekao je u sretenjskoj besedi da Ustav iz 1835. godine predstavlja jedan od onih pravno državotvornih činova koji služe na ponos celokupnoj srpskoj kulturi.

“Sretenjski ustav jeste bio proizvod srpske političke i pravne pameti, premda je načinjen sasvim po ugledu na liberalno-demokratske ustave Belgije i Švajcarske. Po nalogu kneza Miloša napisao ga je Dimitrije Davidović, tadašnji knežev sekretar, urednik novina Serbskih, i osoba koja je vodila mnoge delikatne državne poslove”, rekao je Stanić.

Ocenio je da je Sretenjski ustav bio pravno državotvorni dokument sa mnogo većim poljem dejstva od onog koji se realno ispostavio na terenu u vremenu njegovog važenja.

Stanić je dodao da je knjaz Miloš, na dan donošenja Sretenjskog ustava izgovorio “vrlo znakovite reči” o tom aktu, navodeći da je ” nešto najpreče, najnužnije i najpoleznije u našemu otečestvu”.

“Miloš je tada dodao i zavetne i obavezujuće reči, da u ustavu treba da se zakunu svi jedni drugima, i knjaz vlastima i narodu, i vlasti knjazu i narodu, i narod knjazu i vlastima, da neće odstupiti ni od jedne njegove ‘čerte’ niti samovoljno promeniti bez dogovora i ‘soglasija sviju nas i svega’ naroda”, naveo je predsednik Matice srpske.

Dodao je da je Sretenjski ustav bio Davidovićeva “labudova pesma”.

“Taj čin ga je skupo stajao, budući da je usledilo ukidanje Sretenjskog ustava nepuna dva meseca od donošenja, a Davidović je potom udaljen sa svih državnih poslova i uz plaćeno mirovanje dočekao ranu smrt 1838. godine”, rekao je Stanić.

Selaković položio venac na spomenik Neznanom junaku

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković položio je danas, povodom Dana državnosti, venac na spomenik Neznanom junaku na Avali.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Selaković je venac, uz najviše državne i vojne počasti, položio u pratnji komandanta Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-majora Duška Žarkovića i zamenika komandanta Združene operativne komande Generalštaba Vojske Srbije general-majora Ilije Todorova.

Selaković je u svojstvu izaslanika predsednika Srbije zapisao u spomen knjigu da Srbija danas slavi svoju slobodu i nezavisnost i “one koji su pre 116 godina upalili plamen slobode i one koji su pre 185 godina utemeljili njenu nezavisnost i samostalnost”.

“Na taj način ona čuva svest i sećanje o značaju ovih temeljnih vrednosti. Bez slobode nema Srbije. Bez nezavisnosti nema Srbije! Čuvajući slobodnu i nezavisnu Srbiju danas se borimo da ona bude ekonomski jača, politički sposobnija, vojno bezbednija i u svetu poštovanija. Samo takva Srbija garant je sreće i napretka svakom svom građaninu i svakom Srbinu ma gde živeo. Živela Srbija! Živeo srpski narod”, napisao je izaslanik predsednika Srbije.

Dan državnosti obeležava se u znak sećanja na Sretenje 1804. godine, kada je podignut Prvi srpski ustanak i u znak sećanja na isti datum 1835. godine, kada je donet prvi moderni ustav Srbije.

3 KOMENTARA

  1. Sva velika dešavanja u Srbiji su pod uticajem Moskve, koja je zloupotrebljavala i dan danas zloupotrebljava ljubav Srba prema Ruskom narodu. Da muka i beda budu veće, kroz sva istorijska dešavanja se provlače smutljivci poput Filokinina i mitropolita Leontija, koji zarad profita jedne marginalne ali moćno organizovane etničke grupe, stvaraju tzv. “Srpske nacionalne interese kako na svetovnom tako i na duhovnom nivou”, i ovaj narod drže u okovima nacionalističkih i šovinističkih zabluda i predrasuda. Pronadjimo te smutljivce u sopstvenim redovima i uklonimo zablude, jer ćemo samo tako naći izlaz iz ove vekovne kaljuge. Zadatak nije lak,jer su zatrovali ceo prostor i prilagodjavaju se svim uslovima.

  2. Gojković je rekla u govoru da je “u ovom vremenu ispunjenom bremenitom izazovima”, Не разумем ову реченицу, па ко може нека помогне, о каквим се то изазовима ради ?

Comments are closed.