“Danas na Božić najsvečanije pomenimo kosovske, jasenovačke, gradinske, i mučenike svih ostalih stratišta…”: Irinej služio Božićnu liturgiju u Hramu Svetog Save

0
Foto: Tanjug

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej služio je jutros liturgiju u Hramu Svetog Save, na Božić.

Bogosluženju je prisustvovao ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, generalni sekretar predsednika države Nikola Selaković, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

Nakon liturgije, episkop remezijanski Stefan, starešina hrama i pomoćnik patrijarha, pročitao je poslanicu koju poglavar SPC tradicionlnao upućuje povodom ovog praznika.

Patrijarh Irinej je istakao je u poslanici da “glavna poruka i ovogodišnjega Božića tregba da bude da pravoslavnu veru treba čuvati i sačuvati po svaku cenu”.

“Našoj duhovnoj deci, našem i danas mnogostradalnom srpskom narodu u Otadžbini i rasejanju, mi, njegovi duhovni pastiri, želimo da se blagočestive misli i osećanja i ovog Božića obilno i trajno usele u nas i da se sav naš život zbiva u Bogu i sa svima svetima”, naveo je patrijarh Irinej.

On je “vernoj svetosavskoj deci” poručio i da se ne smeju zaboraviti Staru Srbiju (Kosovo i Metohiju), kao i da se prema toj svetinji treba ophoditi “kao prema srpskoj zavetnoj misli, reči i nasleđu – neodvojivim od našeg narodnog bića”.

“Jer, upravo su o tome svojom krvlju svedočili horovi srpskih mučenika i novomučenika svih vekova. Danas na Božić najsvečanije pomenimo kosovske, jasenovačke, gradinske, i mučenike svih ostalih stratišta”, rekao je patrijarh Irinej.