Danas konferencija Kriznog štaba: Razmatra se uvođenje negativnog PCR testa za ulazak u Srbiju, situacija sa virusom stabilnija…

0
. (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Danas u 15 časova u Palati Srbija biće održana konferencija za novinare Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19. Broj novozaraženih koronavirusom u Srbiji je stabilan, broj hospitalizovanih pacijenata se smanjuje, a pojedine bolnice izlaze iz kovid sistema. Ranije ove nedelje, objavljen je i plan o održavanju školske nastave od 1. septembra, a odluka koja bi uskoro trebalo da bude saopštena odnosi se na uvođenje negativnog PCR testa kao uslova za ulazak u Srbiju.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je juče da se razmatra uvođenje PCR testa umesto krantina za strance, da odluka još nije doneta, ali da će biti motivisana namerom da se zemlja zaštiti.

Dačić je rekao da će se videti „kakva je pojedinačno situacija u nekim zemljama“, a reči o odluci koju razmatra i Krizni štab bilo je na jučerašnjoj sednici Vlade.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji u Srbiji, epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je da su potencijalna žarišta koronavirusa svuda, na teritoriji cele države, ali da je situacija stabilnija i da postoji lagani padajući trend, naročito ako se gledaju podaci iz kovid ambulanti, gde je manji broj prvih pregleda.

On je rekao da je taj trend stabilizacije prisutan svuda, osim na krajnjem jugu zemlje, pre svega u Bujanovcu i Preševu.

Rekao je i da se mnogi građani nalaze u turističkim mestima u Srbiji i apelovao na njih da poštuju mere, da nose maske u zatvorenom prostoru i da drže distancu na otvorenom. Istakao je i da je važno pranje ruku i dezinfekcija.

U Ministarstvu prosvete održan je juče prvi radni sastanak predstavnika resornog Ministarstva i četiri sinikata prosvete.

Ministar Mladen Šarčević kaže da su prošli kroz predložene modele organizacije nastave, da su predlozi sindikata konstruktivni, posebno kod srednje stručnog obrazovanja.

Stav Unije prosvetnih radnika Srbije je da je dobro što se deca vraćaju u škole, ali je sastanak morao da se održi ranije, kako bi više uticali na odluke.