“Dan D”, 75 godina kasnije: “Jedino što možemo da kažemo je – hvala”

1
Foto: Tanjug-AP

“Jedine reči koje možemo da kažemo veteranima su ‘hvala’, rekla je premijerka Velike Britanije u Normandiji na svečanosti povodom obeležavanja 75. godišnjice od kada su britanske, kanadske i francuske trupe napale nemačke snage na obalama severne Francuske 6. juna 1944. godine.

Donald Tramp pročitao istu molitvu koju je 32. američki predsednik Frenklin Delano Ruzvelt izrekao u vreme kada su američke i savezničke snage prelazile Lamanš kako bi se iskrcale u Normandiji.

Njene reči, kako piše BBC, kao eho, začule su se i u Makronovom govoru koji je dodao da “veteranima Dana D okupljenim u severnoj Francuskoj dugujemo našu slobodu”.

Francuski predsednik Еmanuel Маkron je pozvao Donalda Trampa da ispuni obećanje Normandije i američkih vrednosti.

Na govoru na američkom groblju, Makron je rekao: “Biti vredan obećanja Normandije znači nikada ne zaboraviti da slobodni ljudi, kada udruže snage, mogu savladati bilo kakve nedaće.”

Foto: Tanjug-AP

Tramp je pohvalio američku “izuzetnu moć” i upozorio da će “zauvek biti jaka”.

On je rekao da su američki vojnici koji su oslobodili Francusku “podržavni poverenjem da Amerika može da uradi bilo šta”.

“Izuzetna moć je došla iz zaista izuzetnog duha”, rekao je Tramp.

Papa Franja je poslao poruku zahvalnosti veteranima koja je pročitana na službi.

“Izražavam nadu da će ovaj komemorativni događaj omogućiti svim generacijama u Evropi i celom svetu da snažno potvrde da se mir temelji na poštovanju svake osobe, bez obzuira na njegovu pozadinu”, naveo je papa, preneo je Gardijan.

Na ceremoniji su domaćini podsetili na reči bivšeg francuskog predsednika Fransoa Olanda, koji je prilikom obeležavanja 70. godišnjice od završetka Drugog svetskog rata rekao da pobeda 8. maja nije bila pobeda jedne nacije nad drugom, već pobeda ideala nad totalitarnom ideologijom.

Foto: Tanjug-AP

Ovo je bila najveća vojna operacija do tada u istoriji i označila je početak oslobađanja severo-zapadne Evrope od nacističke okupacije, preneo je BBC.

Godine 1944. britanske, kanadske i francuske trupe, na današnji dan, napale su nemačke snage na obalama severne Francuske..

“Dan D” podrazumeva i gotovo istovremeno sletanje desetina hiljada vojnika na pet različitih plaža u Normandiji.

Nakon više od godinu dana priprema, “Dan D” je trebalo da počne 5. juna, jer je procenjeno da je tad najveća verovatnoća da se poklope mirno more, pun mesec i nizak nivo vode u zoru. Ali, oluja je operaciju odložila za 24 časa, odnosno za 6. jun.

“Dan D” je danas vojni termin za prvi dan operacije.


1 KOMENTAR

  1. da nije bilo rusa da drže nemačku elitu, hitler bi prgazio britance kao i celu evropu!!! izginulo 200.000 amera, 250.000 britanaca i 20.000.000 sovjeta! ko koga ovde je..??!

Comments are closed.