Dačić: Za Srbiju Bajden ne bi bio bolja opcija, ali ne mešamo se…

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

Šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da za Srbiju ne b bila bolja „opcija“ koju predstavlja Džozef Bajden nego „ova sad“, ali je naglasio da se Srbija ne meša u američke predsedničke izbore.

„To je stvar građana srpskog porekla koji tamo žive, oni su svesni ko je i šta govorio i za šta se opredeljivao u prošlosti i to ih je i opredeljivalo da na prošlim izborima većina glasova ode ka (Donaldu) Trampu“, rekao je Dačić za TV Hepi.

On je naveo da u Americi postoje federalne države koje se povremeno različito opredeljuju na izborima, što „praktično znači – da bi Tramp dobio tamošnje srpske glasove, Srbi u njemu moraju da imaju pozitivnije mišljenje nego o Bajdenu“.

„To istina nije teško s obzirom na Bajdenove izjave o Srbiji i Srbima i bliskost demokrata sa albanskim lobistima“, rekao je Dačić.

Međutim, kako je Dačić naveo, Bajden je „iskusan, realan političar i bez obzira na sve što je pričao ranije i glasove koje očekuje od albanske dijaspore, moraće da na neki način uskladi te svoje stavove sa realnim interesima Amerike u ovom trenutku“.

„A taj interes mora da računa sa poboljšanom međunarodnom pozicijom Srbije, sa tim da neće moći bilo šta da se rešava bez Srbije“, rekao je, misleći na kosovsko pitanje.

On je rekao da je Srbija za dogovor sa Prišitinom koji uključuje interese Srba i Abanaca, a ne prihvata ultimatume.

(Beta)