Dačić: Sutra ide avion po Srbe u Londonu. Kina će posle svega biti najpopularnija zemlja kod nas…

0
Beta - Roman Pilipey/Pool Photo via AP

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je za sutra planiran let aviona za London kako bi srpske državljane prebacio u Srbiju.

Prva “faza takvih” evakuacije obuhvata ljude “zarobljene” na aerodromima, nakon čega će se nastojati da se prevezu i drugi koji žele da se vrate iz inostranstva.

Dačić je na TV Vojvodina, u emisiji Prav ugao, rekao da se spoljna politika “svela na borbu protiv korona virusa”, tako da drugih spoljnopolitičkih aktivnosti i nema, sem nekih vido konferencija.

Srpskim državljanima koji žele da se iz inostranstva vrate u Srbiju, preporučio je da se jave diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije i da probaju da se okupe na mestima odakle ih je lakše prevesti, kao što su Pariz, Emirati, Katar, Moskva.

“Nerealno je očekivati da možemo poslati avion u svaku zemlju gde se nalaze”, rekao Dačić, navodeći Peru, Kongo, te da se tek sad saznalo gde su sve po svetu, jer inače nemaju obavezu da se javljaju diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Izneo je da Vlada Srbije plaća taj organizovani prevoz svojih državljana.

Dačić je procenio da će u Srbiji, kada prođe pandemija, “Kina svakako biti jedna od najpopularnijih zemalja” jer je “najviše pomogla”.

Naveo je da su Norveška i Evropska unija (EU) finansijski pomogli Srbiji, ali “to ne znači mnogo ako nemate gde da nabavite medicinsku opremu”.

Rekao je da se EU “nije pokazala solidarna jer je dala nalog da se zabrani izvoz medicinske opreme”, što je mnogima stvorilo probleme, ali je takvu opremu moguće kupiti u Kini.

On je rekao i da je telefonom razgovarao sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom i da će Rusija pomoći Srbiji, mada i sama Rusija kupuje medicinsku opremu.

“Pomoći se i Emirati”, rekao je Dačić.

Na pitanje o zbivanjima u vlastima u Prištini, rekao je da se “oni tamo očito ne bave zdravstvom”, ali da u ovo vreme borbe protiv korona virusa “malo koga zanimaju njihova unutrašnje politička zbivanja”.

“Zanimaju nas sa aspekta, pre svega, položaja srpskog naroda”, rekao je Dačić.

Na pitanje da li će Srbija pomoći Kosovu u borbi protiv korona virusa, rekao je da će Srbija pomoći “što god da oni zatraže”.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus