Dačić se sastao sa Boltonom, Johanes Han dolazi u Beograd, britanski poslanici sprečavaju Bregzit bez dogovora: Vaš brifing za petak

0
Foto: Tanjug, Profimedia, Profimedia

DAČIĆ I BOLTON – Šef srpske diplomatije Ivica Dačić i savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton saglasili su se u Vašingtonu o neophodnosti unapređenja bilateralnih odnosa na svim nivoima, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dačić je izjavi posle razgovora Boltonom da SAD ne smatraju da je pitanje Kosova završeno, nego misle da treba da bude postignut dogovor prihvatljiv i za Beograd i za Prištinu.

“SAD više ne prate taj, kako je rekao Bolton, auto-pilot spoljne politike od pre 20-30 godina i grade kreativan pristup u cilju pronalaska kompromisnog rešenja”, rekao je Dačić za RTS.

Dačić je, kako prenosi RTS, kazao da je na sastanku s Boltonom “veoma jasno rečeno” da SAD znaju da problem oko blokade dijaloga “nije u Beogradu, nego na Kosovu” i da su “izrečene veoma pozitivne ocene onoga što Srbija radi”.

HARADINAJ: POZVAO ME MAKRONOV SARADNIK – Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je izjavio da su pozicije Kosova u dijalogu za normalizaciju odnosa sa Srbijom oslabili dosadašnje rukovodstvo i partijski lideri. On je naveo da se očekuje da će sastanak, o kom su se dogovorili nemačka kancelarka i francuski predsednik, održati u Parizu u septembru i dodao da ga je pozvao makronov savetnik.

On je za televiziju KTV rekao da “izjave lidera političkih stranaka, njihove pozicije, čak i različite od onih u javnosti i na zatvorenim sastancima”, čine da Kosovo “izgleda inferiorno u odnosu na Srbiju”.

Haradinaj je rekao da je potrebna zajednička izjava kosovskih lidera da nema ukidanja takse pre nego što bude priznata nezavisnost Kosova.

“Ako to uradimo, uveravam vas da dobijamo priznanje. Dobijamo uslov za priznanje od Srbije. Neće biti zamrznutog sukoba čitavog života ili bilo kakvog mogućeg rata”, kazao je on.

HAN U BEOGRADU – Evropski komesar za pristupne pregovore Johanes Han 25 i 26. jula boraviće u radnoj poseti Beogradu.

Sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, Han će razgovarati o reformskom procesu i regionu, rečeno je Tanjugu u Evropskoj komisiji

Komesar Han, koji se već angažovao oko deblokade dijaloga Beograda i Prištine, najavio je ranije da će tokom jula ponovo pokušati da motiviše lidere dve strane da se vrate za pregovarčki sto. .

IZBOR POVERENIKA – Skupština Srbije 22. jula počeće novu vanrednu sednicu na kojoj će između ostalog razmatrati izbor Poverenika za informacije od javnog značaja izmene.

Srpska napredna stranka predložila je za mesto poverenika vršioca dužnosti predsednika Prekršajnog suda u Beogradu Milana Marinovića.

Mandat prošlom povereniku Rodoljubu Šabiću istekao je u decembru prošle godine.

OSTAVKA – Predsednica Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta prof. Neda Bokan podnela je ostavku iz ličnih razloga.

Za novog predsednika izabrana je prof. Ana Šijački, sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, prenosi Tanjug.

Komisija za akreditaciju je stručni organ Nacionalnog akreditacionog tela. 

BITIĆI – Rezolucija kojom se od Srbije zahteva da reši slučaj ubistva braće Bitići trebalo bi da se uskoro nađe na glasanju donjeg doma Kongresa SAD u punom sastavu.

U dokumentu koji je u sredu ponovo usvojio Odbor Predstavničkog doma za spoljne poslove navodi se da od napretka u rešavanju ubistva američkih državljana Ilija, Agrona i Mehmeta Bitićija treba da zavisi razvitak odnosa SAD i Srbije.

“Neprihvatljivo je da nijedna osoba nikada nije proglašena krivom za ubistvo braće Bitići ili bilo kojih drugih zločina povezanih s njihovom smrću i da se niko ne suočava sa optužbama za te zločine”, navodi se u rezoluciji, između ostalog.

U rezoluciji se dodaje da bi rešenje tog ubistva Srbija trebalo da postavi kao prioritet.

BREGZIT – Poslanici donjeg, Predstavničkog doma Parlamenta Velike Britanije, doneli su odluku kojom sprečavaju vladu da “suspenduje Parlament” čime se unapred blokira mogući pokušaj vlade da Velika Britanija izađe iz EU bez dogovora o razlazu.

Poslanici su izglasali predlog kojim se budući britanski premijer sprečava da “suspenduje Parlament” da bi izdejstovao Bregzit bez dogovora, tako što bi se tekuće zasedanje Parlamenta prekinulo, ali Parlament pritom ne bi bio raspušten.

Predlog da se to ne dopusti je izglasan sa 315 glasova i 274 glasa protiv.

Velika Britanija treba da izađe iz EU 31. oktobra. Ako do tada Parlament ne odobri sporazum, Velika Britanija će EU napustiti bez sporazuma.

FILIPINI: POGINULO OSMORO ĐAKA I NJIHOV PRATILAC – U saobraćajnoj nesreći na Filipinima osmoro đaka i njihov odrasli pratilac poginuli su kada se kamion sa više od 20 meštana jednog sela prevrnuo na strmom putu, javila je policija.

Policijski istražitelj Nelson Sakibal rekao je da je još 16 osoba uključujući vozača prebačeno u bolnicu posle nesreće koja se dogodila u mestu Boldžuun u provinciji Cebu.

Đaci iz dve seoske škole krenuli su na kulturni i sportski festival u centru grada, rekao je on.

PREMINUO LUĆANO DE KREŠENCO – Italijanski pisac, glumac i reditelj Lućano de Krešenco umro je u Rimu u 91. godini, objavila je izdavačka kuća Mondadori.

Rođen je u Napulju 1928. godine, a slavu mu je donela knjiga iz 1977. godine “Tako je govorila Belavista” (Cosi parlo Bellavista), kolekcija anegdota o njegovom rodnom gradu.

U Italiji i drugim zemljama prodato je gotovo 20 miliona primeraka njegovih knjiga koje su prevođene u 25 zemalja.

De Krešenco je naročito bio uspešan u približavanju filozofije širokoj publici.

Kao glumac je debitovao 80-ih godina u “U papinom oku” (Il pap’occhio), komediji reditelja Renca Arborea u kojoj je igrao i oskarovac Roberto Beninji.

NASLOVNA STRANA AKTUELNOG BROJA NEDELJNIKA

Digitalna verzija dostupna je na Novinarnici

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA