Dačić: “Dosta više ta priča da je ugrožena nezavisnost Crne Gore…”

0
Foto: Tanjug

Beograd ne podstiče sukobe u Crnoj Gori, već se zalaže za mir i dijalog, i ima legitimno pravo da govori o Srbima u Crnoj Gori, kaže ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić.

“Izražavamo svoje protivljenje Zakonu o slobodi veroispovesti, jer je usmeren protiv prava i sloboda srpskog naroda i SPC. Mi imamo legitimno pravo da govorimo o Srbima u Crnoj Gori. Oni su građani Crne Gore, ali je Srbija imala obavezu i pravo da govori o njihovom interesu, pravu i slobodi kao građana Crne Gore srpskog naroda”, objasnio je Dačić u Mionici, podsećajući da Srba u Crnoj Gori, prema popisu ima 29 odsto”, rekao je Dačić.

Ukazao je da je Srbija veoma često izložena raznim kritikama evropskih zemalja, navodeći kao primer Hrvatsku koja stalno ističe položaj hrvatske manjine u Srbiji, a koja čini svega 0,80 odsto stanovništva, kao i Bugarska kojih ima svega 0,26 procenata.

Ukazao je da je Srbija veoma često izložena raznim kritikama evropskih zemalja, navodeći kao primer Hrvatsku koja stalno ističe položaj hrvatske manjine u Srbiji, a koja čini svega 0,80 odsto stanovništva, kao i Bugarska kojih ima svega 0,26 procenata.

“Zar neko misli da Srbija ne treba da reguje i bilo šta govori o Zakonu koji je donet uz protivljenje srpskog naroda i SPC, kojim se može desiti da budu ugrožene svetinje pravoslavnog naroda. U tom smislu je rukovodstvo Srbije u želji da se sačuva mir i da se dijalogom rešavaju problemi, od prvog dana dalo takve izjave. Zato ne razumem ovakve stavove, ne razumemo ovakve napade na zvanični Beograd”, poručio je on, prenosi Blic.

Dačić je upitao čime je to zvanični Beograd uzrokovao krizu u Crnoj Gori, da li je doneo sporan zakon ili govorio o pravima Crnogoraca koji žive u Srbiji.

“Govore da je ugrožena nezavisnost Crne Gore. Dosta više ta priča. Od koga je ugrožena, ko je kada spomenuo da ne treba da bude nezavisna država?”, upitao je on.

Ocenio je da nije u interesu da se stalno zaoštrava situacija i traže veštačke teme koje nisu aktuelne.

“Mi ne govorimo o nezavisnoj Crnoj Gori, to nas ne interesuje. Interesuju nas dobri odnosi sa Crnom Gorom i pravo srpskog naroda. Kao što njih interesuje da li će prava Crnogoraca koji žive u Srbiji biti poštovana. Nismo za dalje zaoštravanje situacije”, naglasio je Dačić.

Što se pokušaja paljenja zastave u Beogradu tiče, on je podsetio da je Ministarstvo na čijem je čelu osudilo najoštrije taj akt.

Kada je reč o želji predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Badnji dan provede sa svojim narodom u Crnoj Gori, rekao je da će to biti najavljeno vlastima u Podgorici, a da je poseta verskog karaktera.

“Ne radi se o zvaničnoj, radnoj poseti, već je usmerena na posetu Srbima koji žive u Crnoj Gori za Božić. Ta poseta nema nikakve negativne konotacije. Naprotiv, ako do posete dođe ona je u interesu mira”, podvukao je on

Osudio je i peticiju koja se organizuje od strane crnogorskih vlasti gde, kako je rekao, svi srpski neprijatelji potpisuju tvrdnju da navodna opasnost dolazi iz Beograda.