Dačić: “Bilo bi dobro da se u Beloj kući razgovara i o političkim temama”

1
(BETAPHOTO/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/Ognjen Stevanovic/DS)

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da ne isključuje mogućnost da 2. septembra na razgovorima u Beloj kući, gde će se sastati lideri Beograda i Prištine, bude i političkih tema a ne samo ekonomskih kako je najavljeno, i da bi to bilo dobro jer bi značilo da se priča o kompromisu.

“Do sada se nikada nije pričalo o kompromisu zato što je Vašington uvek smatrao da je pitanje Kosova rešeno. Ovo je veliki pomak ako neko bude hteo da priča o tome”, rekao je danas Dačić gostujući na Studiju B.

On je istakao da ne bi bilo bilo dobro da se postavljaju  bilo kakvi ultimatumi i podsetio da je predsednik Srbije Aleksandar Vućić već rekao da neće da prihvati ultimatume jer “mi želimo kompromise, ali oni moraju da budu prihvatljivi za obe strane.

“Želimo da se ovo pitanje reši i mi jesmo konstruktivan faktor”, rekao je Dačić.

On je ocenio da mnoge evropske zemlje nisu oduševljene predstojećim razgovorima lidera Beograda i Prištine u Beloj kući zbog uloge Sjedinjenih Američkih Država.

“Neke evropske države ne žele da pomažu Trampu na predstojećim izborima jer smatraju da bi uloga SAD u pregovorima Beograda i Prištine donela američkom predsedniku poene na izborima”, ocenio je Dačić.  

On kaže da bi Tramp dobio poene ako bi došlo do nekog dogovora u vezi pitanja Kosova ali ako bi to bilo rešenje koje je prihvatljivo za Srbe.

Glasove Albanaca neće dobiti jer oni glasaju za Bajdena, rekao je Dačić.

Govoreći o efektima kampanje o povlačenju priznanja nezavisnosti, Dačić je rekao da on i Vučić “garantuju da Kosovo ne može da postane član međunarodnih organizacija poput Uneska i nekih drugih što je veoma važno zbog očuvanja naših crkava i manastira na Kosovu i Metohiji”.

On je naveo da privremene institucije u Prištini ne mogu da dobiju više od 91 glasa u UN.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. “Do sada se nikada nije pričalo o kompromisu zato što je Vašington uvek smatrao da je pitanje Kosova rešeno. Ovo je veliki pomak ako neko bude hteo da priča o tome”, rekao je danas Dačić gostujući na Studiju B.” Јел’ као ономад твој идеолошки тата, кад је уз чашу вискија, предао Крајину и расфрћако Републику Српску ?

Comments are closed.