“Da zbog pandemije nisam izbegavao pregled, tumor ne bi metastazirao…”: Glumcu iz Hrvatske dijagnostikovan rak u septembru, a promene je osetio već u januaru

0
Foto: Profimedia/Ilustracija

Hrvatski glumac, scenarista i producent Matija Jakšeković početkom septembra se susreo sa zloćudnim tumorom testisa. Na početku godine, prokomentarisao je kako će pandemija biti veliki problem za onkološke bolesnike koji još nemaju dijagnozu i kako će zbog toga mnogi odlagati pregled.

“Tada nisam znao da ću na kraju i ja biti jedan od njih”, rekao je Jakšeković u intervjuu za Večernji list.

Iza 38-godišnjeg umetnika sada su tri ciklusa hemoterapije…

“Prvi simptom je bio osećaj težine, koji je bio neodređen. Kako obično početkom godine radim nekakav redovni sistematski pregled verovatno bih svojoj lekarki to prijavio. Međutim, kako je izbila pandemija, ja sam sve odložio za neka bolja vremena, jer sam smatrao da je sigurnije da sada ne odlazim u bolnicu na preglede bilo koje vrste, ali se to pokazalo kao velika greška”, rekao je Jakšeković.

“S obzirom na to da su problemi koje sam osećao postajali sve češći, a na kraju sam osetio da mi je desni testis povećan, sredinom septembra sam odlučio da odem na pregled i odmah mi je dijagnostikovan tumor. Kasnije se pokazalo da je već došao do drugog stadijuma i javile su se lokalno ograničene metastaze na limfnim čvorovima, zbog kojih sam sada na lečenju”, dodao je on.

Jakšeković kaže da su prognoze dobre, odnosno, da se ceo proces lečenja odvija povoljno po njegovo zdravstveno stanje. Karcinom mu je, srećom, otkriven u ranoj fazi pa su prognoze za njegovo ozdravljenje itekako optimistične.

“Važno je naglasiti koliko je bitno da se karcinom otkrije na vreme. Dakle, bez obzira na pandemiju koronavirusa, svako ko ima i najmanju sumnju da nešto nije u redu treba bez odlaganja da se pregleda”, istakao je Jakšeković i naglasio kako mu je žao što se u javnosti provlače teze o “haosu u bolnicama” i “raspadu zdravstvenog sistema”, zbog čega se stvara percepcija da bi trebalo izbegavati odlazak kod lekara.

“Ja sam vrlo brzo odlučio da neću dopustiti da me bolest povuče u svojevrsni mrak, nego se trudim da zadržimpozitivno raspoloženje. Nakon svakog ciklusa hemoterapije trudim se što je pre moguće da se vratim u životnu rutinu, koliko god je to moguće. To sve bilo bi mnogo teže bez podrške koju imam kako u svojoj porodici, tako i kod prijatelja”, rekao je Jakšeković.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500