Da, virus se stvarno sporije širi kada je napolju toplo: Studija američkih naučnika potvrdila teze iz Kine

0
Profimedia

Toplo i vlažno vreme jeste povezano sa sporijim širenjem novog koronavirusa, navodi se u studiji američkih naučnika s Massachusetts Institute of Technology (MIT).

To je, kako prenosi Jutarnji list, nakon studije kineskih kolega, drugo istraživanje u poslednjih nekoliko dana koje ukazuje da više temperature i viši nivo vlage ne pogoduju SARS-CoV-2, baš kao i ostalim respiratornim virusima, uključujući one koji su uzrok gripa.

U novoj studiji naučnici koje su predvodili Kasim Bukari i Jusuf Džamil sa s MIT-a analizirali su podatke o broju infekcija Covida-19 u različitim delovima sveta i upoređivali ih s dva parametra vremena u svim regijama: temperaturom i vlažnošću.

Istraživanje je pokazalo da se 90 odsto slučajeva zaraze koronavirusom do 22. marta 2020. godine dogodilo u regijama s temperaturom između tri i 17 stepeni Celzijusa. Istraživači su utrvrdili i da je tim regionima apsolutna vlaga bila između četiri do devet grama vodene pare po kubnom metru vazduha.

Grafika: Jutarnji list

“Gde god su temperature bile niže, broj slučajeva Covida-19 počeo je brzo da se povećava. To posebno vidite u Evropi gde je zdravstvena zaštita među najboljima na svetu”, rekao je za New York Times Kasim Bukari.

Iako su i zemlje s tropskom klimom i one na južnoj hemisferi, kod kojih je trenutno sredina leta, prijavile slučajeve Covida-19, ipak predeli s prosečnim temperaturama iznad 18 stepeni dosad predstavljaju manje od šest odsto globalnih slučajeva nove bolesti.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

Na temelju analize naučnici su primetili da bi azijske zemlje koje se suočavaju s monsunima mogle da primete usporavanje širenja Covida-19, jer je apsolutna vlaga tada iznad 10 grama po kubnom metru.

– U SAD-u epidemija takođe pokazuje podelu sever – jug. Severne, odnosno hladnije države imaju mnogo više stope rasta zaraze u odnosu na južne, toplije države. Širenje SARS- CoV-19 je ograničeno u Teksasu, Novom Meksiku i Arizoni – tvrde Bukhari i Jameel.

Iako nam toplije vreme i veća količina vlage u vazduhu mogu pomoći u borbi s Covidom-19, povoljne vremenske prilike neće ipak dovesti do nestanka koronavirusa SARS-CoV-2.

Vodeći naučnici smatraju da zasad najveći učinak imaju mere socijalnog distanciranja i uvođenja karantina, čime kupujemo vreme do lekova i vakcine.