“Da su vakcine bile dovoljno dobre, ne bismo videli ovaj obrazac”: U čemu je problem sa kineskim cepivom, zašto je neophodna treća doza i šta rade Bahren i UAE?

Piše Sui-Li Vi, The New York Times International Report

0
Neke zemlje u kojima se beleži rast slučajeva, poput Mongolije, uzdale su se u kineske vakcine. Fotografija: Kasar Sandag za Njujork tajms

Mongolija je obećala “leto bez kovida”. Bahrein je najavio “povratak normalnom životu”. Sejšeli su mislili da će se privreda ponovo pokrenuti. Sve tri zemlje su makar deo svojih nada polagale u lako dostupne kineske vakcine, koje su im omogućile da brzo sprovedu ambiciozni program inokulacije. No umesto slobode od virusa, ove tri države bore se sa skokom broja zaraženih.

Kina je prošle godine otpočela svoju kampanju “vakcinalne diplomatije” obećanjem da će obezbediti efikasnu i bezbednu vakcinu koja sprečava ozbiljnije slučajeve kovida-19. Sada primeri iz nekoliko zemalja upućuju da kineske vakcine možda i nisu toliko efikasne u prevenciji širenja virusa, a posebno novih varijanti. To ogoljuje surovu realnost: stepen oporavka izgleda zavisi od toga za koje su se vakcine opredelile vlade različitih zemalja.

Na Sejšelima, u Čileu, Bahreinu i Moldaviji, između 50 i 68 odsto stanovnika je imunizovano, prema podacima projekta za praćenje podataka Our World in Data. Sve četiri zemlje bile su među deset sa najvećim brojem slučajeva kovida u poslednjem periodu, pokazuje istraživanje Njujork tajmsa. A sve četiri zemlje mahom su koristile vakcine koje su stigle od dva kineska proizvođača, Sinopharm i Sinovac Biotech.

“Da su vakcine bile dovoljno dobre, ne bismo videli ovaj obrazac”, kaže Džin Dongjan, virusološkinja sa Univerziteta u Hongkongu.

Ceo tekst objavljen je u novom broju Njujork tajmsa na srpskom, koji se dobija uz novi Nedeljnik od četvrtka, 8. jula

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju knjigu Slobana Vladušića “Miloš Crnjanski – prijatelj iz prošlosti”