“Da smo samo sačekali još dve godine…”: Plan koji bi Jugoslaviju vodio sasvim drugačijim putem kroz Drugi svetski rat – Vuk Drašković u novom Nedeljniku

13
Profimedia

U novom romanu Vuka Draškovića “I grob i rob” (Laguna) pojavljuje se i lik obaveštajca pukovnika Vladimira Vauhnika, kao i priča o “tajnom planu” da se za ulazak Jugoslavije u Drugi svetski rat čeka do 1943. godine.

Da li je u realnosti Jugoslavija mogla da izdrži toliko?

“To se moralo držati u najvećoj diskreciji, mislim da su samo knez i Vauhnik – i ta dvojica novinara u romanu – znali za taj tajni plan koji nikako nije smeo da procuri do Nemaca, da se zemlja osnaži, vojska takođe, i da se u odlučujućem trenutku, kada kola Rajhu krenu nizbrdo na ruskom frontu, a u dogovoru sa zapadnim saveznicima, krene na Nemačku. Verovalo se da bi tada saveznici išli na iskrcavanje na jadransku obalu i da bi se na određeni način ponovila 1918. godina. Teško je pouzdano tvrditi da li bi sve ovako bilo, ali ono što pouzdano znamo i što se bezrazložno prikriva ovde, jeste istina o 27. martu, o tome šta je on nama odneo, a šta nam je doneo”, rekao je Drašković za novi Nedeljnik.

On je u velikom intervjuu za Nedeljnik govorio i o Jugoslaviji, Hitleru, knezu Pavlu, Milanu Stojadinoviću, Nediću, kako je SPC uticala na srpsku politiku, Slobodanu Jovanoviću i “crnorukaškoj inteligenciji” koja “još uvek vlada Srbijom”…

CEO TEKST ČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 13. AVGUSTA, DIGITALNO IZDANJE DOSTUPNO NA NSTORE.RS

13 KOMENTARA

 1. Koje 2.god.?I Francuska je pred rat bila pronacisticka,pa ju je Hico okupirao!Inace,Vuce,tvoj idol Aleksandar Karadjordjevic je bio obicni pronacista i diktator!

 2. E Srbi Srbi uvijek pravite katastrofalne greske,te u prvom svetskom ratu te u drugom i nijeste se naucili pameti nego opet 90 tih velika greska. 90 tih ste imali cijelu Jugoslaviju samo da ste znali da igrate pravu kartu mogli ste vladati svim narodima jos dugo vremena.Ali Srbinu ako nema ko drugi da mu napravi stetu on je napravi sam sebi.

  • Gesis.
   Nisu Srbi vladali ni sebi ni drugima od 1918 godine.
   Jugoslavijama su vladale manjine a u samom vrhu vladara bili su slovenci i hrvati. Preglasavanje su Srbi uvek gubili. Na tvoju i nasu zalost, nisu Srbi rasturili Jugoslaviju vec nacisti sa svih strana sveta. Srbi su samo planski proglaseni za krivce i osudjeni od svojih vekovnih ubica.

 3. Vuk draskovic se bakce glupostima od pred 70 i vise godina i izmislja sta bi bilo kad bi bilo i ubegjuje ljude u neku glupu istinu .koga to vise zanima u 2020 u doba korone.hitler,knez pavle,milan stojadinovic,kralj aleksandar.stim neka se bakcu istoricari i besposlicari posebno politicki kojima i sam draskovic pripada

 4. Vuk Frašković otkriva “toplu vodu”, odavno ništa gluplje nisam pročitala.

 5. Vuk je u pravu. Knez i Srbi su sklopili mir bez obaveza sa Hitlerom i time vezali ruke Paveliću i komunistima kojima mir nije odgovarao jer su hteli separatizam i revoluciju. Hrvatsko pitanje Hitleru nije bilo bitno. Srbi kukaju kako je sve protiv njih i kako nemaju sreće a vuk pokazuje kako smo mogli proći kroz iglene uši. Uostalom ugovor trojnog pakta nije fikcija već sklopljen ugovor koji smo prekršili i doživeli užas i pakao.

   • Хитлер је потписао споразум о ненападању са СССР и поделу Пољске на интересне сфере 2, августа 1939. године, пре тога је документ у истом духу потписао Невил Чембрлен, 29. септембра 1938., у име Велике Британије, Француске и Итлије, а Хитлерова интересна сфера у том случјау су били Судети, у оквиру тадашње Чехословачке, а где су живели судетски Немци.

 6. Svasta! Da nije bilo 27 Marta u beogradu, imali bismo 28 Mart u Zagrebu. Dil izmedju Hitlera i Pavelica je vec bio sklopljen, Hrvatska vlada formirana i samo su cekali trenutak da svoje ciljeve realizuju. Da izvrse “Preokret”! Srbija je mogla eventualno nesto separatno da pokusa, ali tesko s obzirom da su vec bili na spisku “nizih” naroda. Sto bi rekli – da je babi ono bila bi deda!

  • А када случајно не би било 28. марта у Загребу, било би 4. јула у Белој Цркви, јер су и комунисти једни од оних који су чекали тренутак да остваре своје циљеве, а напад на СССР је био управо тај тренутак.

Comments are closed.