“Da se preispita odluka o prikazivanju pamfleta o Amfilohiju kao ‘zlom’ mitropolitu…”

0
Foto Igor Pavicevic

(Beta) – Pokret Oslobođenje izneo je zahtev selektorima regionalnog festivala TV minijatura Pres vitez i Ministarstvu kulture kao davaocu podrške festivalu, da se preispita odluka da se na tom događaju prikaže video pamflet “Svjedok Božije ljubavi” Tatjane Šuković i Snežane Rakonjac, u produkciji TV Crne Gore.

Pokret je naveo da je razlog za to “izbegavanje još jedne nepotrebne bruke za Srbiju”.

“Prikazivanje ovog video-pamfleta, nastalog iz propagandnih potreba odlazećeg vladajućeg režima u Crnoj Gori, a u okviru festivala bio bi čist skandal, budući da se radi o nevešto sklopljenoj antisrpskoj i anticrkvenoj priči o “zlom” mitropolitu Amfolohiju”, navodi se u saopštenju tog pokreta.

Oni su ocenili i da je pamflet nastao u februaru ove godine kao “tadašnji režimski odgovor na veličanstvene litije koje su se raširile Crnom Gorom”.

“Davanje mesta na festivalu zlonamernom kolažu o trenutno najuglednijoj ličnosti Srpske pravoslavne crkve, i to posle silaska sa vlasti naručilaca tog pamfleta, ne samo da bi bio bruka nego i politički faul prema bliskoj susednoj zemlji”, istakli su.

Dodaju i da ne znaju kome bi bilo od koristi da se u okviru festivala prikaže pamflet koji tu ne pripada ni zanatskim kvalitetom ni sadržinom.

“Ali ako vi, organizatori festivala i predstavnici državne vlasti, znate kome bi bilo od koristi – onda nema potrebe ni za kakvom intervencijom. U tom slučaju smatraćemo vas odgovornim za još jednu, ni prvu ni poslednju, bruku koja se u poslednje vreme ovde pravi”, zaključuje se u saopštenju.