“Da sam primio vakcinu mnogi bi rekli – eto, prvo je sebe zaštitio…”

0
screenshot

(Beta) – Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da će se vakcinisati protiv koronavirusa, da je jedini razlog što to dosad nije uradio, dogovor da državni zvaničnici prime različite vakcine i da tako pokažu da su sve bezbedne, kao i da će od epidemiološke situacije zavisiti da li će se za građane Srbije koji se vraćaju u zemlju tražiti PCR test i posle 10. januara.

Lončar je rekao da “ne bi bilo korektno da se svi vakčinišemo istom vakcinom”, i najavio da će se vakcinisati “koja god da bude sledeća vakcina”, ali da “nema problem da primi Fajzerovu i rusku vakcinu koje su već stigle”, preneo je danas “Blic”.

“Da sam primio vakcinu, mnogi bi rekli – prvo je sebe zaštitio”, rekao je Lončar.

Upitan da li će Srbija nabavljati vakcinu američke Moderne, koja je dobila dozvolu u EU, Lončar je naveo da je Srbija deo Kovaks sistema Svetske zdravstvene organizacije, a da je u tom sistemu i američki proizvođač vakcine protiv korona virusa Moderna.

“Imamo ugovor s Kovaksom da možemo da biramo vakcinu. U zavisnosti šta budu ponudili i šta ALIMS bude rekao, mi ćemo to i nabaviti”, rekao je Lončar.

On je izjavio da od epidemiološke situacije zavisi hoće li se strože mere na granicama produžiti za naše građane koji se vraćaju u Srbiju i posle 10. januara, a koje podrazumevaju obavezan PCR test ili deset dana karantina.