Da, moguće je: Velike šanse za nove izbore na Kosovu i Metohiji, Osmani nema podršku

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Predstavnici tri parlamentarne stranke Albanaca u Skupštini Kosova saopštili su da neće glasati da Vjosa  Osmani postane predsednica Kosova. 

V.d. predsednika Demokratske partije Kosova (DPK) Enver Hodžaj je posle sinoćneg sastanka Glavnog odbora izjavio da neće glasati za Osmanijevu za predsednika i da neće učestvoati u glasanju. 

“Stav DPK je jasan, mi ne podržavamo njenu kandidaturu, nećemo glasati niti ćemo učestvovati u glasanju”, kazao je Hodžaj. 

I novi predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ljumir Abdidžiku je najavio mogućnost da i stranka na čijem je čelu neće podržati kandidatkinju Pokreta Samoopredeljenje (PS) za predsednicu Kosova. 

On je rekao da će konačnu odluku doneti nakon sastanka sa Aljbinom Kurtijem i Vjosom Osmani, koji će biti održan u petak, međutim nagovestio je da nisu spremni da podrže da jedna ista parlamentarna grupa ima sve tri najviše funkcije u kosovskim institucijama, pošto je sigurno da će PS imati premijera i predsednika parlamenta. 

“To nije dobro za demokratiju”, kazao je Abdidžiku. 

I lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj je rekao da oni “nemaju glasove” za Osmanijevu za predsednicu Kosova. 

Bez glasova ove tri političke stranke nemoguć je izbor Osmanijeve za predsednicu, čak i pod uslovom da pored PS za nju glasaju i svi poslanici Srpske liste i drugih manjina. 

Prema Ustavu ukoliko predsednik ne bude izabran Kosovo ide na prevremene parlamentarne izbore.