Da li volimo da pijemo kafu ili je to zavisnost od kofeina?

0
Foto: Profimedia

Za mnoge, ispijanje jutarnje kafe je obavezno za početak dana, a većini taj napitak pomaže da se lakše nose sa izazovima koji su pred njima. Postavlja se pitanje da li nam je kafa tako važna ujutru zato što volimo da je pijemo ili smo samo zavisni od kofeina?

Kao deo istraživanja zvisnosti od kofeina, istraživači su testirali one koji kafu piju veoma često, umereno i retko.

Saznali su da su svi oni imali jaku želju za kafom, bez da im se ona preterano sviđa ili im na neki način povećava zadovoljstvo, što su klasični znakovi zavisnosti.

Pratili su 24 kandidata koji kafu piju često i 34 onih koji je piju retko ili nikada.

Očekivano, pokazalo se da redovni konzumenti kafe imaju veliku želju za tim napitkom, ali ne i veliku naklonost prema samoj kafi.

“Ovi rezultati pokazali su da oni koji često piju kafu imaju veliku želju za tim napitkom, uprkos tome što im sama kafa nije tako fina, što je pokazalo da pri konzumaciji kofeina želja postala nezavisna od naklonosti prema napitku”, rekli su autori istraživanja sa nemačkog Univerziteta Fridrih Šller.

Dodali su da to objašnjava toliko široku i stabilnu konzumaciju proizvoda sa kofeinom u celom svetu jer, baš kao i kod droge, preterano korišćenje izaziva zavisnost. U svom radu objavljenom u “Journal of Psychopharmacology”, istraživači su dodali:

“Nesrazmeran odnos želje i naklonosti primećen je i kod širokog spektra lekova kod životinja. Glavna razlika između supstanci koje izazivaju zavisnost  poput alkohola ili droga i supstanci sa manjom snagom zavisnosti, kao što je to slučaj sa kafom, može uglavnom biti kvantitativna, a ne kvalitativna, piše Metro.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500