Da li voda može da spreči mamurluk: Ne, od alkohola telo ne dehidrira kao što smo mislili

1

Verovatno ste čuli za savet da uz alkohol pijete i vodu da biste sprečili grozne efekte mamurluka dan kasnije. Molekularni biolog kaže da to uopšte nije tačno – da telo dehidrira kada pijemo alkohol.

Potpuna je zabluda da će vam voda pomoći da izbegnete mamurluk, kaže molekularni biolog Patrik Šmit, prenose 24sata.

Prema rezultatima studije iz 1950-ih, istina je da telo izlučuje više tečnosti dok pijemo alkohol.

“Iz te studije izvučeni su pogrešni zaključci. Mislilo se da telo postaje dehidrirano jer izlučuje više tečnosti i da tako dolazi do mamurluka”, kaže Šmit i dodaje da ta hipoteza nikada nije testirana, a kamoli potvrđena.

Dok telo metaboliše alkohol, prerađuje etanol, ali nekima nedostaju enzimi koji efektivno izbacuju alkohol iz tela pa naučnici veruju da je to pravi razlog za mamurluk.

On kaže da konzumiranje alkohola ne vodi dehidraciji iako telo izbacuje više tečnosti.

“To znači da telo ne izbacuje toliko mnogo vode, a preporuka da se pije voda uz alkohol bazirana je upravo na pretpostavci da gubimo toliko tečnosti da dolazi do dehidracije. S obzirom da ne dolazi do dehidracije, to što pijete vodu uz alkohol nema nikakvog efekta na to hoće li vas mučiti mamurluk”, zaključio je.

S obzirom da vode ima i u vinu i u pivu, dok pijete, u stvari, sve vreme unosite tečnost.

“U stvari, ne dolazi do dehidracije, a to je slično mitu povezanim s kafom. Voda može da pomogne i to kratkoročno, jedino ako pijete žestinu, pa onda voda malo smiri želudac”, rekao je.

1 KOMENTAR

  1. Notorna glupost. Jednostavno je. Popij 5 pica i ujutru mamurluk. Popij 5 pica i pred spavanje 5 casa vode ( ja tako uvek uradim i pijem na silu) i ujutru si cist kao suza. Mozes avion da vozis

Comments are closed.