Da li vitamin D stvarno štiti od koronavirusa

0
Foto: Profimedia

Naučnici traže dobrovoljce koji će učestvovati u istraživanju kako bi utvrdili da li uzimanje vitamina D može da podstakne imunološki sistemu u borbi protiv kovida-19.

Osobama koje se pridruže istraživanju biće poslate tablete koje će uzimati svakodnevno tokom šest meseci ako se testom pokaže da im nedostaje ovaj vitamina.

Stanovnicima Velike Britanije već se savetuje da razmotre uzimanje dodataka tokom zime kada nivo vitamina D može da opadne.

To je preporuka radi poboljšanja opšteg zdravlja, a ne posebno namenjeno za zaustavljanje infekcija, piše BBC.

Nedostatak vitamina D je češći kod starijih ljudi, kod ljudi koji imaju prekomernu težinu, svima koji pripadaju grupi sa povećanim rizikom od kovida-19.

U istraživanju, koje će voditi istraživači sa Univerziteta ” Queen Mary” iz Londona, koristiće se veće doze vitamina D od uobičajenih.

Glavni istražitelj Dejvid Džolif rekao je da istraživanje “ima potencijal da pruži konačan odgovor” na pitanje da li vitamin D pruža zaštitu protiv kovida-19.

“Suplementi vitamina D su široko dostupni; ako se pokaže da su efikasni, mogli bi značajno da pomognu u našoj globalnoj borbi protiv virusa“, ​​rekao je on.

Iako su suplementi vitamina D bezbedni za upotrebu, uzimanje više od preporučene doze svakog dana može dugoročno da bude opasno, jer se vitamin D deponuje u organizmu.