Da li vaša deca mogu biti cyber pretnja? I ostala pitanja u vezi bezbednosti kućne kancelarije

  0

  Stručnjak za bezbednost kompanije Canon, Quentyn Taylor, deli sa nama svoje najbolje savete za održavanje bezbednosti dok radite od kuće

  Phishing poruke

  Cyber kriminalci su uvek u potrazi za novim prilikama, a zaposleni izvan mreža kompanije predstavljaju proctor za jednu. Prema novim izveštajima, došlo je do značajnog porasta lažnih e-mailova (phishing poruka koji tvrde da nude važna ažuriranja u pogledu bezbednosti, a umesto toga korisnikov uređaj zaraze neprijateljskim softverom. Budite oprezni kada su u pitanju e-mailovi koji nude ovu vrstu saveta, proverite ko je pošiljalac i da li njihova e-mail adresa odgovara očekivanom primaocu. A ako neko od vas traži da kliknete na nepoznat link – razmislite ponovo.

  Zaključajte svoje uređaje

  Profesionalni rizik u radu kod kuće mogu biti i vaši mališani. Oni bi mogli da budu znatiželjni šta mama ili tata rade po ceo dan, ili samo žele da na Google-u pronađu kako napraviti ljigavca. U svakom slučaju, oni verovatno ne znaju da je vaš poslovni računar povezan sa vašom kompanijom putem VPN-a. Zato je važno da postavite granice – određeni računari i telefoni treba da budu van domašaja dece.

  Štampajte sigurno

  Ako radite od kuće, to verovatno znači da ćete i štampati kod kuće. Ali imajte na umu da vaš kućni štampač verovatno neće imati sve bezbednosne funkcije koje imaju vaši poslovni štampači. Iako ste u kući možda samo vi i vaša porodica, imajte na umu da ste u tim okolnostima, ako je štampač povezan na internet, još ranjiviji na potencijalne napade. I dalje morate da osigurate da je vaša internet mreža privatna i da joj se može pristupiti samo sa sigurnom lozinkom (ne 12345).

  Drugo, potrebno je razmotriti pitanje odlaganja dokumenata. Baš kao što svoje izvode iz banke ne treba bacati u otvorene kante za smeće, tako to ne bi trebalo činiti ni sa kompanijskim dokumentima. Obavezno isecite ili spalite sve što je poverljivo, kada odlučite da je vreme da ih se rešite.

  Ostanite u toku

  Vaša organizacija najverovatnije sprovodi ažuriranja vaših radnih uređaja. Kako ste sada udaljeni, saznajte šta je sve potrebno da biste na vreme ažurirali svoju opremu. Na primer, možda ćete morati da odložite laptop preko noći kako biste update-ovali antivirus ili Windows – vaša kompanija će vam dati savet. Ako koristite svoje lične uređaje, budite sigurni da ste ih patch-ovali sami kako biste dobili najbolju dostupnu bezbednosnu zaštitu.

  Samo mirno i polako

  Rad od kuće može da podrazumeva opušteno oblačenje, bilo da je u pitanju trenerka za džoging ili čak pidžama, ali to ne znači da možete da budete opušteni po pitanju politike kompanije. Koristite samo aplikacije i mreže koje obezbeđuje vasa kompanija. Koliko god bili primamljivi, izbegavajte besplatne softverske alate za saradnju u oblaku i skladištenje koje vaša kompanija nije odobrila. Možda su jednostavni za upotrebu, ali vrlo često nisu sigurni.

  Ako radite od kuće, budite sigurni da jasno razumete kako da održavate podjednak nivo bezbednosti, bilo da se nalazite u četiri zida kancelarije ili na vašoj sofi.