Da li su Hari i Megan upravo uvredili kraljicu: “Monarhija nema nadležnost nad rečju ‘kraljevski’ u celom svetu, ali odričemo se nje”

0
Profimedia

Princ Hari i njegova supruga Megan Markl objavili su da neće koristiti reč “kraljevski” uz svoja imena i brend, ali su u saopštenju prilično jasno stavili do znanja da kraljica Elizabeta II nema “nikakvu nadležnost” nad tom rečju, prenosi CNN.

Na njihovoj zvaničnoj stranici “Sussex Royal” osvanulo je saopštenje u kojem se kaže da sve stupa na snagu od proleća 2020. godine.

“Iako ne postoji bilo kakva nadležnost monarhije ili (vladinog) kabineta nad upotrebom reči ‘kraljevski’ u inostranstvu, vojvoda i vojvotkinja od Saseksa ne nameravaju da koriste ‘Sussex Royal’ niti bilo kakvu reč ‘kraljevski’ na bilo kojoj teritoriji”, dodaje se.

S obzirom na posebne propise britanske vlade o korišćenju reči “kraljevski” dogovoreno je da se njihova neprofitna organizacija, koju će javnosti predstaviti na proleće, ipak zove drugačije, a ne “Fond Sussex Royal”, objasnila je njihova portparolka. “Vojvoda i vojvotkinja od Saseksa neće koristiti oznaku ‘Sussex Royal’ ni na jednoj teritoriji od proleća 2020.”

Izjavu koja je objavljena na njihovoj zvaničnoj stranici Sussex Royal mnogi su protumačili kao neprijateljsku, a njeno značenje kao nepoštovanje kraljice.

U saopštenju se navodi da će zadržati prefiks Njegovo i Njeno kraljevsko visočanstvo, prema dogovoru izjanuara, ali od proleća ni to neće aktivno koristiti.

Stručnjaci za kraljevsku porodicu tvrde da se radi o još jednoj PR katastrofi ovog para.

Bograf princa Čarlsa Tom Bouer rekao je za Mail Online da sada javnost konačno vidi Meganinu pravu prirodu i njene motive.

“Njeni komentari o odluci kraljice su zlobni i pakosni. Bojim se da će biti samo gore.

Dejli mejl piše da je Megan navodno rekla prijateljima da ne postoji ništa što bi nju i Harija pravno sprečilo da koriste svoje kraljevske titule. Megan se navodno požalila prijateljima da ime ne bi trebalo da bude problem, jer “ona i Hari ne nameravaju da prodaju majice i olovke s tim natpisima”.

“Bez obzira na sve, Hari i Arči su kraljevske krvi i to im niko ne može oduzeti”, navode njeni prijatelji.